Irán, Irán, Irán – sürgős Lapid-Biden találkozó készül

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Lapid az USÁ-ba készül, miközben születőben az új iráni atomalku.

Biden és Lapid találkozójukon Jeruzsálemben (Fotó: Kobi Gideon / Izraeli kormány sajtóirodája)

A Kan értesülései szerint Biden amerikai elnök és Lapid izraeli miniszterelnök ENSZ közgyűlés alkalmával találkozna szeptember 20-án.

Egy felelős izraeli tisztviselő szombaton nyilatkozott erről az izraeli hírcsatornának. Az Ynet arról tudósított, hogy a vezetők telefonon egyeztetnek a közeli napokban. Úgy tűnik, Washington közelebb került az új nukleáris megállapodáshoz

Közben folytatódik Benny Gantz izraeli védelmi miniszter amerikai látogatása. A katonai agytröszt vezetőivel folytatott szombati megbeszélésen kifejezte véleményét, miszerint „pontosításokra van szükség” az iráni atomalkuban.

„Irán az utóbbi években fejlesztette tudását, infrastruktúráját és képességeit, ami visszafordíthatatlan folyamatokhoz vezethet… Enyhébb korlátozás azt eredményezheti, hogy nukleáris fegyvere lesz az egyezmény, azaz a korlátozások lejártakor, 2031-ben… Szigorítani kell az ún. ’sunset clause’-on, az azt követő feltételeken.”

Gantz azt is nehezményezte, hogy az iszlám köztársaság több száz millió dollárt költ fegyverzetre, amit azután Irán proxyjai, pl. a Hezbollah terrorcselekmények előidézésére használnak. Ezek az egész Közel-Kelet biztonságát veszélyeztetik.

Pénteken Gantz találkozott Jake Sullivannel, az US nemzetbiztonsági tanácsadójával, akinek elmondta: Izrael hiteles katonai fellépést „igényel” amerikai részről, Iránnal szemben – mondta egy magas rangú izraeli védelmi szakértő. Az amerikaiaknak működő támadási tervük van, amit nem részletezett, de az nagyobb engedékenységre késztetheti Iránt a tárgyalásokon.

A szakértő szerint Trump 2018-as kihátrálása a közös akciótervből nagy hiba volt, azóta az iráni nukleáris program jelentősen bővült. Szerinte két forgatókönyv létezik: a program folytatását eredményező megegyezés teljes elutasítása, ami elfogadható ill. egy rossz szerződés, ami „nagyon rossz” lenne Izrael szempontjából.

Izrael szempontjából egyaránt rossz a sunset clause a kilenc év utáni enyhítésekkel, és a szankciók lazítása, mert az a proxyk támogatását vonja maga után. A jelenlegi tárgyalások nem ezt ígérik.

„Önmagában az, hogy meghallgatták kifogásainkat, azt jelenti, hogy Gantz és Sullivan találkozója nem volt hiábavaló” – jelentette ki a szakértő.

Amerikai részről nemzetbiztonság-politikai szóvivő adott ki nyilatkozatot: Sullivan hangsúlyozta, hogy „Biden elnök elkötelezett Izrael biztonsága irányába. Szükség van az USA–izraeli partnerségi viszony regionális együttműködés és koordináció útján történő elmélyítésére.”

Csütörtökön, Gantz találkozott Michael Kurilla tábornokkal, a CENTCOM harci parancsnokság főnökével Floridában. A nukleáris alku esetén ill. anélkül előálló katonai helyzetet vitatták meg. A CENTCOM az USA és a közel-keleti fegyveres erők közötti katonai feszültség oldásáért a felelős.

Ejal Hulata izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó nemrég ugyancsak Washingtonban járt, és aggodalmát fejezte ki a tárgyalások fölgyorsulása kapcsán és az atomalku megújítása esetére.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója erről annyit mondott: „a néhány héttel ezelőttinél közelebb kerültünk a megállapodáshoz, mivel Irán bizonyos kérdésekben engedékenyebbnek bizonyult.”

A Times Of Israel nyomán Bassa László

Kapcsolódó cikkek:

A Moszad az iráni nukleáris megállapodásról: “Ha Izrael nem cselekszik, veszélybe kerül”

Az izraeli kormányt meglepte a Moszad vezetőjének a Biden kormány elleni éles nyilatkozata

[popup][/popup]