A Moszad az iráni nukleáris megállapodásról: ,,Ha Izrael nem cselekszik, veszélybe kerül”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli Moszad hírszerző ügynökség vezetője, David Barnea a közelmúltban tisztviselőkkel folytatott találkozóin azt mondta, hogy a nukleáris megállapodás valójában zöld utat ad Iránnak egy bombához szükséges nukleáris anyag felhalmozására, jelentette a 12-es csatorna.

David Barnea és Jair Lapid (Fotó: Izraeli miniszterelnökség)

Az Egyesült Államok „olyan megállapodás felé rohan, amely végső soron hazugságokon alapul” – hivatkozott Irán folyamatos állítására, miszerint nukleáris tevékenysége békés jellegű – szemlézte a hírt az ujkelet.live.

Barnea hozzátette, hogy az Iszlám Köztársaság és a világhatalmak között létrejövő iráni nukleáris megállapodás „stratégiai katasztrófa” Izrael számára, és ,,az Egyesült Államok és Irán szükségletei miatt” az aláírás elkerülhetetlen.

A Moszad vezetője szerint Izraelben nem várják meg azt a pillanatot, amikor Irán a bombagyártás mellett dönt, és egy sor lépést készít elő, hogy meghiúsítsák és semlegesítsék ezt a fenyegetést, sőt, megakadályozzák, hogy nukleáris fegyvereket szerezhessen a jövőben.

A megállapodás Izraelre nem vonatkozik – hangsúlyozta állítólag Barnea –, ezért Izrael az egész térségben a szükséges módon felléphet Iránnal szemben.

,,Ez a megállapodás rossz” – állította a tárgyalásokon, hozzátéve, hogy ha Izrael nem cselekszik, veszélybe kerül. Szerinte az irániak évente mintegy 100 milliárd dollárhoz juthatnak a szankciók feloldásával, és felfegyverezhetik magukat, illetve felfegyverezhetik a közel-keleti megbízottjaikat. Ez az Izraelt fenyegető veszély növekedéséhez vezethet, és a Moszad tudja, hogyan hárítsa el.

Jáir Lapid miniszterelnök csütörtökön találkozott Barneával az izraeli hadsereg Tel-Aviv központjában tartott ,,hírszerzési tájékoztatón”.

A Miniszterelnöki Hivatal közölte, hogy ,,a tájékoztatón a szóban forgó biztonsági kérdések, elsősorban az Iránnal kötött nukleáris megállapodás aktualizálásáról volt szó.”

Gadi Eisenkot, az Izraeli Védelmi Erők volt vezérkari főnöke, aki nemrégiben lépett be a politikai életbe, csütörtökön a 12-es csatornának azt nyilatkozta, hogy az a tény, hogy Iránnak ma nincs nukleáris fegyvere, 25 éves izraeli „diplomáciai, katonai, titkos és nemzetközi tevékenység” eredménye.

Lapid csütörtökön azt mondta azt újságíróknak, hogy Izrael erőfeszítései a tárgyalások kimenetelének befolyásolására meghozták gyümölcsüket, de a megállapodás továbbra is „rossz üzlet” Izrael számára.

A kormányfő rámutatott mind Ejál Hulata nemzetbiztonsági tanácsadó e heti washingtoni útjára, a témában folytatott „nagyon intenzív megbeszélésekre”, mind Beni Gantz védelmi miniszter csütörtökön kezdődött amerikai látogatására.

A londoni székhelyű szaúdi Elaph hírügynökség a héten arról számolt be, hogy az elmúlt két hónapban izraeli F-35-ös lopakodó vadászgépek többször is behatoltak Irán légterébe.

A jelentés szerint a repülőgépek sikeresen elkerülték az orosz és iráni radarokat a gyakorlatok során. Továbbá Izrael és az Egyesült Államok titkos gyakorlatokat hajtott végre a Vörös-tenger felett, Irán elleni csapást szimulálva a tengeren és a levegőből, valamint iráni hadihajók elfoglalását.

Januárban az Elaph meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Izrael masszív tankolós gyakorlatokat tartott a Földközi-tenger felett, szintén egy iráni csapásra készülve.

Kapcsolódó cikk:

Az izraeli kormányt meglepte a Moszad vezetőjének Biden kormányt élesen bíráló nyilatkozata

[popup][/popup]