“Igazságot szolgáltattunk” – Az USA végzett az al-Kaida mai vezetőjével is

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Amerikai dróntámadás végzett Ajmán az-Zavahirivel, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével Afganisztánban – jelentette be helyi idő szerint hétfőn Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház erkélyéről elmondott beszédében.

Oszama Bin Láden – a korábban megsemmisített Al Kaida vezető, és helyettese, a most kiiktatott Ajman Zavahiri

„Igazságot szolgáltattunk, a terroristavezér nincs többé” – fogalmazott Biden, hozzátéve: reméli, a művelet „némi megnyugvást ad” a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatai családtagjainak és barátainak. Az elnök egyúttal óva intett „mindenkit az egész világon, aki ártani akar az Egyesült Államoknak”, hogy országa résen van, és kész megvédeni állampolgárait – írja a telex.hu.

A bejelentést megelőzően a Reuters egy magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, az-Zavahirivel a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) dróntámadása végzett vasárnap Kabulban. A BBC brit közszolgálati televízió értesülése szerint az-Zavahirit kabuli háza erkélyén érte a csapás, körülötte lévő családtagjai nem sebesültek meg.

Az egyiptomi származású, orvosi végzettségű az-Zavahiri több más terrortámadás előkészítése mellett részt vett a 2001. szeptember 11-i, több amerikai célpont ellen elkövetett terrortámadás-sorozat koordinálásában. Washington emellett őt nevezte meg az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetsége ellen 1998-ban elkövetett, 224 halálos áldozattal és több mint 5000 sebesülttel járó terrortámadások egyik felelősének.

Az amerikai külügyminisztérium 25 millió dolláros (9,7 milliárd forintos) jutalmat ajánlott fel annak, aki a terrorista vezető nyomára vezet.

A Reutersnek névtelenül nyilatkozó egyik forrás azt állította, hogy a támadást Afganisztán fővárosában, Kabulban hajtotta végre a CIA még vasárnap.

Az Afganisztánt irányító tálibok szóvivője még magyar idő szerint éjjel megerősítette, hogy a várost csapás érte, és a történteket a nemzetközi elvek megsértésének nevezte. Az nem derült ki a közleményből, hogy az-Zavahiri valóban ott tartózkodott, illetve meghalt-e. Ha igen, az felveti a kérdést, hogy a tálibok a 2021. augusztusi hatalomátvételük után menedéket nyújtottak-e a terrorszervezet vezetőjének.

[popup][/popup]