Idézés és torzítás

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyar Nemzet honlapja április 13-án, a Szombat nyomán beszámolt Zoltai Gusztáv lemondásáról és annak valószínű okairól.

 

Hivatkozott összefoglalójában a Szombat ezt írta:

„Hónapok óta folyt a hitközség átvilágítása a tavaly nyáron megválasztott BZSH-Mazsihisz vezetőség által felkért cég közreműködésével. Információink szerint, többek között a temetői visszaélések, egy vitatott liftberuházás és a Nyári Zsidó Fesztivál gazdálkodása képezte a vizsgálódások elsődleges irányát.”

A Magyar Nemzet honlapja így adta vissza a szöveget:

„A lap szerint… a szervezet átvilágítását végző cég visszaéléseket állapított meg a gazdálkodásban. A lap azt írja, hogy egy zsidó temetőnél, egy liftberuházásnál és a Zsidó Nyári Fesztivál gazdálkodásában voltak visszaélések.”

Az átvilágítás eredményeit eddig nem hozták nyilvánosságra, ezért lapunk nem is idézett belőle, egyáltalán nem is hivatkozott rá. A temető körüli bűncselekményekről sok alkalommal írtunk (az Index is írt a témáról), de a liftberuházás és a Nyári Zsidó Fesztivál ügyében nem említettünk semmiféle visszaélést. Sőt: két nappal később, április 11-én (tehát az mno cikkének megjelenése előtt) pontosítottunk:

“az átvilágítás nem érintette sem a Kozma utcai temető, sem a Zsidó Múzeum liftberuházásának ügyét, ugyanis ezek 2011-ben zajlottak, az átvilágítás pedig nem ezzel az időszakkal foglalkozott”.

Sejtjük, hogy a Magyar Nemzet szerzőjét a wishful thinking motiválja, de kérjük, ne tulajdonítson olyan állításokat a Szombatnak, amit nem írtunk le.

[popup][/popup]