Holokauszt-emléknap – az ellenzéki megemlékezésekről

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A holokauszt január 27-i emléknapján több magyar ellenzéki párt és pártvezető is megemlékezett az ártatlanul meggyilkolt milliókról. Idézetgyűjtemény az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményekből és a pártok, közszereplők hivatalos Facebook-oldalairól.

Márki-Zay Péter (Fotó: MTI, Baloghz Zoltán)

“Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a hivatalos Facebook-oldalán ezt tette közzé: „Ha elfelejtjük a halottakat, az olyan, mintha még egyszer megölnénk őket.” Elie Wiesel, magyar származású Nobel-díjas író, holokauszt túlélő szavai ezek. Emlékeznünk kell, hogy soha többé ne vegye el milliók életét a pusztító gyűlölet.

DK: Soha nem felejthetjük el az ártatlanok szenvedését, mert csak így tanulhatunk a múlt borzalmaiból

Az ENSZ közgyűlésénék határozatával január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánították. Ezen a napon szabadították fel 1945-ben az auschwitzi haláltábort. A Demokratikus Koalíció figyelmeztet mindenkit ezen a napon: soha nem felejthetjük el az ártatlanok szenvedését, mert csak így tanulhatunk a múlt borzalmaiból. Kötelességünk őrizni az áldozatok emlékét, és óvni a törékeny emberi életeket, és megakadályozni minden olyan eszme terjedését, ami hátrányosan különböztet meg embereket egymástól.

MSZP: A holokauszt nemzetközi emléknapjára

1945. január 27. az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának a napja. A mai napon emlékezünk meg arról a több millió emberről, akik a gyűlölet politikájának estek áldozatul. Történelmünk legszörnyűbb helyszínei, az egykor Európa közepén működő haláltáborok a mai napig arra figyelmeztetnek, hogy közös felelősségünk fellépni a szélsőséges gondolatok terjedése ellen. Több mint hetven évvel a szörnyű tragédia után, ezért azzal tisztelhetjük meg leginkább az áldozatok emlékét, ha nemet mondunk a gyűlöletre, a megbélyegzésre, a kirekesztésre és a közönyre, mindarra, amelyek elvezettek a múltbéli, alávaló tettekhez.

Nem engedhetjük megismétlődni a történelem legsötétebb korszakát! A holokauszt nemzetközi emléknapján ezért az áldozatok emléke előtti főhajtás mellett meg kell erősítenünk az egymás iránti felelősségvállalást is. Mély szomorúsággal és gyásszal rójuk le kegyeletünket a népirtás áldozatává vált sok millió embertársunk emléke előtt. Az MSZP együtt emlékezik a túlélőkkel, a meggyilkoltak hozzátartozóival, és osztozik máig tartó fájdalmukban.

LMP – Magyarország Zöld Pártja: Amikor a világ szembesült a náci népirtás gyalázatával 

Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja, az a nap, amikor a világ szembesült a náci népirtás gyalázatával. Január 27-e az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának a napja. Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával nyilvánította ezt a napot a holokauszt nemzetközi emléknapjává. Ezen a napon, 1945. január 27-én lépett be a Krakkó városához közel fekvő haláltábor kapuján az első ukrán front néhány katonája. Ők szembesültek elsőkként mindazzal a borzalommal és az addig sosem tapasztalt emberi aljassággal, ami csak ebben a táborkomplexumban közel 2 millió – jórészt zsidó származású – ember halálát okozta. A második világháborús népirtás következtében összesen mintegy 6 millió ember halt meg szörnyű módon, embertelen körülmények között.

Fontos, hogy megemlékezzünk a holokauszt áldozatairól. Egyfelől ezt kívánja meg a tisztelet, másfelől pedig az, hogy nem árt magunkat figyelmeztetni időről időre arra, hogy a gyűlölet, mások rosszindulatú megbélyegzése nagyon könnyen hova vezethet. Az emberi élet egyszeri és megismételhetetlen, ezért nincs alantasabb dolog annál, mint iparszerűen, tudatosan-tervszerűen kiirtani másokat, mint ahogy a nácik tették zsidó embertársainkkal a második világháború idején. Az LMP – Magyarország Zöld pártja mindig is elítélte az erőszakot és a gyűlöletet, a holokauszt szörnyű, emberiségellenes tetteit. Ezért is tisztelgünk és emlékezünk meg január 27-én a népirtás áldozatai előtt.

Párbeszéd Magyarországért:  Nem üres főhajtásra van szükség

Volt egyszer – nem is olyan rég –, hogy őrült és lelketlen eszmék mentén ember ember ellen, nemzettárs nemzettárs ellen fordult. Ezzel szembenézni nehéz, de elengedhetetlen. Ma van a holokauszt nemzetközi emléknapja. Túlélők már egyre kevesebben vannak közöttünk, ezért még fontosabb, hogy emlékezzünk. Nem üres főhajtásra van szükség, hanem eleven emlékezésre. Akkor is, ha kínos, akkor is, ha fájdalmas, akkor is, ha legszívesebben nem gondolnánk bele. Ilyenkor rendszerint megszürkült képek kerülnek elénk– sorban álló, tehetetlen, várakozó emberek, megfagyott pillanatok.

De ezek voltak azok az ártatlan emberek, akiknek minden vagyonát széthordták és elrabolták (gyakran a saját szomszédjaik), akiket elválasztottak családtagjaiktól, öreg szüleiktől, cseperedő gyermekeiktől, akiket – nácik és nyilasok, katonák és civilek – megfosztottak nemcsak jogaiktól, de emberi méltóságuktól is –, akiket halálba küldtek. Zavarba ejtő szembenézni azzal, aminek nem szabadott volna megtörténnie, de mégis megtörtént. De szembe kell nézni vele, hogy soha többé ne történhessen meg.” (MTI-OS–Mazsihisz.hu összeállítás)

[popup][/popup]