“Hitler isteni küldetést teljesített”

Írta: tev.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Holokauszttagadásért tíz hónap börtönre ítélte a hamburgi bíróság Ursula Haverbecket, a 87 éves közismert neonáci asszonyt. Haverbeck ellen néhány hónapja emeltek vádat, amikor egy volt SS-tiszt, Oskar Gröning elleni per idején az ARD televízió Panorama című adásában interjút adott, és azt állította, hogy a náci rémuralom jelképének tartott auschwitzi láger nem volt haláltábor, pusztán munkatábor. Tagadta zsidók millióinak legyilkolását is.

UrsulaHaverbeck1-300x200

Ursula Haverbeck

Ugyanezeket állította – immár vádlottként –, saját perében is, majd felszólította az elnöklő bírót, hogy bizonyítsa be az ellenkezőjét. Erre egyébiránt nem is lett volna szükség, hiszen a fent említett Oskar Gröning – akit, mint az auschwitzi koncentrációs tábor egykori őrét, júliusban négy év börtönre ítélték magyar zsidók százezreinek meggyilkolása miatt – tárgyalása során hosszas leírást adott a haláltábor működéséről.

A Bild értesülése szerint Haverbeck, akit antiszemita nyilatkozatai miatt a bíróságok már többször ítélték pénzbüntetésre, de most első ízben kapott börtönbüntetést, jövő csütörtökön fellebbezni fog az ítélet ellen.

Ursula Hedwig Meta Haverbeck-Wetzel író, történész 1928 november 8-án született Winterscheidben, és 2004 óta közismert gyűlöletkeltő nézeteiről.

Elhunyt férje, Werner Georg Haverbeck a náci időkben egy darabig a náci párt nemzeti vezetőségének tagja volt. 1933-ban ő alapította, majd vezette a Nemzet és Haza Birodalmi Szövetsége elnevezésű csoportot. Később 1982-ben az ÖDP (Zöld párt) tagjaként és tanácsadójaként volt ismert.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]