Heisler: a Szabadság téri emlékműről: “Nem oldódott meg semmi”

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

 

Azzal, hogy a kormány elhalasztotta a német megszállási emlékmű felállítását, nem oldódott meg semmi – közölte a Népszabadsággal Heisler András, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) elnöke.

Május végére módosította a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű megvalósításának határidejét a kormány – jelent meg a Magyar Közlönyben szerda este. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Népszabadságnak azt mondta: három feltételt soroltak fel: Szakály Sándor menesztését a Veritas Történetkutató Intézet éléről, valamint a Sorsok Háza és a megszállási emlékmű leállítását. A kormány ezek közül egy témával foglalkozott, és – mondta Heisler – abban az egyben sem tett eleget a Mazsihisz kérésének.

“Nem oldódott meg semmi” – jelentette ki a Mazsihisz elnöke. Hisz a jelenlegi állás szerint későbbi időpontban, de ugyanazon a helyen – ráadásul a holokauszt-emlékév időszaka alatt – mégis felállítják a megszállási emlékművet. Heisler úgy véli, ennyi egészen biztosan kevés lesz ahhoz, hogy a Mazsihisz új rendkívüli közgyűlést hívjon össze.

A korábbi közgyűlési határozat arról is szól: a Mazsihisz szeretné, ha a kormány változtatna „emlékezetpolitikai gyakorlatán”. Ennek egyelőre kevés jelét látni – állapította meg Heisler András. Még akkor is, ha az emlékmű új nevet kapott, és immáron nem a német megszállásra, hanem a német megszállás áldozataira emlékezik.

Lázár János államtitkár múlt hétre ígérte Orbán Viktor miniszterelnök válaszát a Mazsihisz által felvetett problémákra. A Mazsihisz vezetői továbbra is várják a kormányfői választ.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]