Hatalmas robbanás: megsemmisült Irán földalatti urándúsítója?

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A fordói atomlétesítményben néhány napja állítólag súlyos robbanás történt, aminek a következtében 190 ember rekedt a mélyben – írta a német Die Welt vasárnapi online kiadásában.

A fordo-i létesítmény egy műholdfelvételen

A fordói létesítmény egy műholdfelvételen

Reza Khalili Irán-szakértő egy volt iráni titkos ügynök jelentésére hivatkozva azt állítja, hogy a hétfőn történt robbanás a fordói urándúsító üzem nagy részét megsemmisítette. Az iráni kormány az atomlétesítményt egy, a Kúm városa szomszédságában fekvő hegy gyomrában alakította ki.

A robbanásról a WND amerikai honlap írt először, a hírt Teheránban nem erősítették meg és az is bizonytalan, mennyire megbízható Khalili forrása.

A Welt am Sonntagnak egy másik, az iráni titkosszolgálattal jó kapcsolatokat ápoló szakértő azt mondta, hogy a robbanás valóban megtörtént, és 190 embert – a WND 240-ről tudott – elzárt a külvilágtól.

A robbanás hétfőn délelőtt 11:30-kor következett be, és öt kilométeres körzetben megrázta az épületeket. Ezt követően a biztonsági erők a létesítményt 24 kilométeres sugarú körben lezárták.

A detonáció nyomán használhatatlanná vált a két felvonó, amelyekkel a 90 méteres mélységben lévő üzembe lehetett lejutni. Khalili információi szerint az üzemtől délnyugatra fekvő vészkijárat is megközelíthetetlen.

Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége tavaly őszi szakértői beszámolója megállapította, hogy a fordói létesítményben felállított centrifugák számát a maximálisra, közel 2800-ra növelték.

[popup][/popup]