Hanuka ünnepség-sorozat a Gozsdu Udvarban

Írta: akibic.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Gozsdu Ünnepi Élményudvarában nyolc napon át, estéről estére 18 órakor zsidó közéleti személyiségek, rabbik, zenészek és énekesek vesznek részt a gyertyagyújtáson. Fritz Zsuzsa, Gerendás Péter, Jáger Bandi, Klein Judit, Diána Pandzarisz, Verő Tamás is ott lesz a helyszínen egy-egy este.

fotó_Csata_Judit

(fotó: Csata Judit)

 

A Fény Ünnepének első napján, december 16-án Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója gyújtja a gyertyákat.

16:45 -17:00 (Gozsdu – C-udvar) bemutatkozik a Krétakör Szabadiskola – Hajléktalanság akció
A Krétakör Szabadiskola és a Goethe Intézet lakhatási szegénységgel és hajléktalansággal foglalkozó programjában résztvevő középiskolás diákok prezentálnak. A diákok a Szabadiskola program idei szemeszterében érintettekkel és szakértőkkel való találkozások élményei alapján vizuális művészeti eszközzel reflektálnak a hajléktalan embereket leíró társadalmi előítéletekre,illetve a kirekesztő és a szegénységet büntető kormányzati és városvezetői döntésekre.

17:00-17:30 (Gozsdu – C-udvar) Pneuma Szöv. – 20 forintos hanuka-tűzijáték | szegények utcaszínháza
A Pneuma Szöv. nevű nyitott hálózatot sokan csak Mókus csoportként ismerik, mert tagjai 2012-ben mókusmozgalmat indítottak Budapest VIII. kerületében, azaz a Nyolcadik Tengeren, ahol idén Mókus Maxi személyében saját polármester-jelöltet (sic!) is állítottak. A Mókusok a társadalmi struktúrák réseiben-repedéseiben húzzák meg magukat, és játékos-abszurd utcai ünnepekkel, zenés felvonulásokkal, 20 forintos mókuspompával alakítják (át) a hétköznapok történéseit. A Pneuma Szöv. most a Hanuka nyitányaként a Gozsdu udvar első tűzijátékát celebrálja. A közös tűzijátékot felajánlják a jövőnek, és elküldik a kiszolgáltatottság ellen tüntetőknek.

17:30-18:30 (Kolor bár) Kerekasztal beszélgetés hajléktalanokkal és lakásszegénységben élő emberekkel.
Résztvevők: Gede Márton, a Fedél Nélkül 2099-es terjesztője és Hajas Gábor, a Város Mindenkié hajléktalan aktivistája.
Moderál: Udvarhelyi Tessza, Közélet Iskolája

18:30-19:00 (Gozsdu – C udvar) Gyertyagyújtás Fritz Zsuzsával, a Bálint Ház igazgatójával – fánk osztás | Zenél: Bíró Nóra és Olti Dávid

19:00-20:00 (Kolor bár) Vallás és szociális aktivizmus – kerekasztal beszélgetés a szegénységről papokkal és rabbival.
Résztevők: Bolba Márta evangélikus lelkész, Domokos Tibor evangélikus lelkész, Kelemen Katalin rabbi, Urbán József piarista szerzetes.
Moderál: Misetics Bálint szociálpolitikus

20:00-21:00 Fourtissimo Jazz Orchestra | koncert

December 17-én Dr. Verő Tamás a Frankel Leó úti körzet rabbija gyújtja a második gyertyát. Majd Gerendás Péter és Jáger Bandi duója zenél. Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, szövegíró. Zenéjét leginkább a latin, rock és lírai dallamok jellemzik, de közel áll hozzá a jazz és a szefárdi dallamvilág is.

December 18-án Burján Árpád a Bét Orim Reform Zsidó Közösség leendő rabbi növendéke gyújt. Őt követi Samu – Pandzarisz Diána, és Lamm Dávid duója következik. Ők sem ismeretlenek már a szefárdi muzsikához szokott füleknek. Dina a második kisgyermeke születése után a közeljövőben tervezi a visszatérést a teljes Dina Zenekarral.

A további programok itt.

[popup][/popup]