HAMIS KÓSER IGAZOLÁSOKAT ÁRULT AZ ÁLRABBI

Írta: ügyészség.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolt meg három férfit, akik rabbinak öltözve árultak hamis kóser engedélyt.

 

                                                                     eredeti kósersági pecsét

 

 2016 nyarán az első rendű vádlottat egy ismerőse azzal kereste meg, hogy tudna-e segíteni „kóser minősítés” megszerzésében. Ennek kapcsán a férfi utánanézett a kóser igazolás mibenlétének, és bár segíteni annak megszerzésében nem tudott, néhány hónappal később társaival együtt bűncselekmények elkövetéséhez használták fel az új ismereteit.

 2016 novemberében a három vádlott közösen szórakozott, eközben egy Nógrád megyei székhelyű cég által csomagolt sütemény került a kezükbe. A csomagoláson telefonszám is szerepelt, amit az első rendű vádlott felhívott és álnéven nagyobb mennyiségű teasütemény megrendelésére és izraeli exportjára tett üzleti ajánlatot, amennyiben az üzem rendelkezik kóser minősítéssel. Közölte azt is, hogy nem akadály, ha nincs ilyen engedélyük, mivel azt egy ismerőse, Mayer Dávid rabbi 1.500.000.- Ft ellenében megadja. A Kft. ügyvezetője nem zárkózott el az ajánlattól, ezért a vádlottak zsidó rabbi benyomását keltő álöltözetet – kipát és széles karimájú kalapot –, valamint egyszer használatos SIM kártyákat és olcsó telefonokat vásároltak, a sértettel való kapcsolattartásra beazonosíthatatlan e-mail címet hoztak létre, a hamis igazoláshoz az internetről letöltöttek egy kóser igazolást, s ahhoz hamis bélyegzőket készíttettek. Az internet kávézóban létrehozott e-mail címről a szélhámosok vezetője az álnevén 4.400.000,-Ft összértékű árura vonatkozó megrendelő lapot küldött a cégnek, majd az internetről lementett valódi kóser igazolásra rászerkesztették a Kft. nevét és címét, és a rabbi szerepének eljátszására felkért másodrendű vádlottal a cég székhelyére utaztak.

Az álrabbi körbejárta az üzemet, a még biztosabb megtévesztéshez néhány hiányosságot is észrevételezett, majd átadta a kóser igazolást, melyért cserébe a megtévesztett sértett kifizette a 1.500.000.- Ft-ot. Utóbb a sértett hiába próbálta elérni megrendelőjét, ezért felvette a kapcsolatot a MAZSIHISZ Központjával, ahol közölték vele, hogy Mayer Dávid nevű rabbi a szövetségben nem lát el szolgálatot.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]