Gázából kilőtt rakéták aktiválták a Vaskupolát délen

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Kedd éjszaka megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a Gázai övezethez közel eső izraeli közösségekben és Szderot városában.

Hajnali rakétatámaás Gázából (Fotó: AP Photo/Ariel Schalit)

Az Izraeli Védelmi Erők 2 rakétaindítást azonosított Gázából Izrael felé, 1 lövedéket a Vaskupola elfogott Szderot felett.

Sérülésről vagy anyagi kárról egyelőre nem érkezett jelentés.

Hétfőn este gázai terroristák két aknavető gránátot lőttek ki Izrael déli része felé, egy nem jutott át a kerítésen, míg a másik Eskol régióban nyílt területen landolt. A szirénák csak a nyílt területen aktiválódtak, a környező közösségekben nem.

Eskol régió egyik szóvivője szerint bár sziréna nem volt, a lakosok értesítést kaptak a Polgárvédelmi Hatóság applikációján keresztül.

katari segély Gázának

Mohammed al-Emadi katari küldött hétfőn bejelentette, hogy a Gázai övezet mélyszegénységben élő lakosai számára nyújtott családonkénti százdolláros segély kiosztása szerdán veszi kezdetét a postákon.

A segélyből 70 000 család részesül.

A gázai átlagbér 360 dollár/hónap körül mozog a Palesztin Központi Statisztikai Hivatal szerint. Az övezetben rekordmagas, 50 százalék feletti a munkanélküliségi ráta.

Az elmúlt nyolc évben Katar több százmillió dollárt adott a Gázai övezetnek az infrastruktúra, az egészségügy, a villamos energia és más projektek támogatására.

A katari pénz miatt Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnök folyamatos kritikákkal szembesült a politikai spektrum minden oldaláról.

tűzszünet „Visszatérés Menete” nélkül

A rakétakilövésekre a közel két hete tartó tűzszünet és egy relatív nyugodt hétvégét követően került sor.

A Visszatérés Menete Főbiztossága és a Megtörjük a Blokádot – amelybe a gázai székhelyű terrorcsoportok és politikai frakciók képviselői is beletartoznak -szervezetek pénteken bejelentették, hogy zsinórban második héten elmaradnak a határ menti tüntetések.

A 2018 március 30 óta megrendezésre kerülő erőszakos tüntetések eddig csupán ötször maradtak el. Először mácius 15-én a Tel Avivra kilőtt rakéták után, majd májusban a magas hőmérséklet és a ramadáni böjt illetve augusztusban az Eid al-Adha ünnep miatt. Legutóbb pedig az Izrael és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet közötti harcokat követően.

Teljes cikk

[popup][/popup]