Gáza: figyelmeztető lövés a gyújtogatókra

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Először adott le az izraeli hadsereg figyelmeztető lövést egy drónból a gyújtogató léggömböket eregető gázaiakra.

Fotó: IDF

Egy izraeli drón szombaton először támadott meg egy háromfős gázai csoportot, akik robbanóeszközzel felszerelt léggömböket készítettek, amiket a határ menti zavargások során szoktak átreptetni Izraelbe.

A támadásra Beit Hanoun közelében került sor, sérülésről nem érkezett jelentés. Az izraeli hdasereg azt nyilatkozta a drón egy “figyelmeztető lövést” adott le.

“Nagyon súlyosnak tekintjük a tűzveszélyes léggömbök és a sárkányok használatát, és továbbra is fellépünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk használatukat.”

A rendőrség is figyelmeztette a lakosságot, hogy ne közelítsen a sárkányokhoz vagy a léggömbökhöz.

A pénteki határ menti erőszakos tüntetések során a gázaiak robbanóanyaggal felszerelt héliummal töltött léggömböket használtak, amit távvezérléssel próbáltak a katonák felé irányítani. Az izraeli hadsereg beszámolója szerint sérülés nem történt, de az új taktika súlyos fejleménynek számít.

A pénteki összecsapások során 4 tüntető meghalt.

A lángoló sárkányok szombaton is több tüzet okoztak az izraeli földeken és természetvédelmi területeken.

Izrael az utóbbi hetekben drónokkal próbálja kiiktatni a lángoló sárkányok és léggömbök jelenséget.

Egy magas rangú tisztviselő csütörtökön azt nyilatkozta, katonák és önkéntesek eddig több mint 500 lángoló sárkányt semlegesítettek dróntechnológiával az elmúlt 10 hét során.

A helyi hatóságok szerint a Gázából átreptetett tűzveszélyes eszközök több mint 200 tüzet okoztak.

Közel 4500 hektárnyi mezőgazdasági terület, erdő és legelő pusztult el, csak a mezőgazdasági károk több mint 5 millió sékelre (383 millió Ft) rúgnak.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

[popup][/popup]