Gáza: Az izraeli hadsereg először telefonál aztán lő

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Telegraph tudósítója csütörtökön Twitteren számolt be a Gázai övezetben tett rövid látogatásáról az Izrael és a Hamász közötti kétnapos összecsapásokat követően.

A Hamasz televízió épületének felrobbantása

“Most jöttünk ki Gázából miután egy gyors látogatást tettünk a helyszínen, hogy lássuk, mi a helyzet a héten zajló harcok után. Íme néhány észrevétel,” kezdte Raf Sanchez a beszámolót.

“Képet kaptunk arról, hogy Izrael milyen nagy gondot fordított arra, hogy elkerülje a polgári áldozatokat a gázai légitámadások során. Az izraeli hadsereg felhívott egy fickót, akivel találkoztunk és 45 percet telefonált vele, rávéve szomszédjai evakuálására, mielőtt felrobbantottak volna egy mellettük lévő Hamász médiaépületet,” írta Sanchez.

A “kopogtatós” technika alkalmazása során az izraeli hadsereg gyakran felhívja a célterület közelében lakó civileket a terület elhagyására utasítva őket, hogy elkerülje a járulékos veszteségeket.

Sanchez megjegyezte, a Hamász még paranoiásabb lett a vasárnapi félre siklott izraeli kommandós akció után, több új ellenörzőpontot állított fel és kollaboránsok után kutat.

A terrorszervezet Avigdor Liberman védelmi miniszter harcokat követő lemondását a győzelem jeleként tálalja a népnek.

Az Izraeli Védelmi Erők adatai szerint több mint 460 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki Gázából Dél-Izraelre 25 óra leforgása alatt.

A Vaskupola elfogott több mint száz lövedéket. A maradék többsége nyílt területen landolt, de még így is tucatjával csapódtak be lakóházakba és épületekbe is, melynek következtében egy személy meghalt, több tucatnyian megsérültek és jelentős anyagi károk keletkeztek.

Az egyetlen halálos áldozat izraeli oldalon egy 48 éves palesztin arab férfi volt a Hebron melletti Halhulból, aki legális munkavállalói engedéllyel tartózkodott Izraelben.

ujkelet.live

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]