Gadi Eisenkot: Az amerikai csapatok kivonása Szíriából jelentős fejlemény, de nem kell eltúlozni

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők vezetője, Gadi Eisenkot szerint az amerikai csapatok kivonása Szíriából jelentős fejlemény Izrael szempontjából, de nem befolyásolja az izraeli hadsereg azon képességét, hogy megvédje az országot vagy reagáljon Irán és a Hezbollah műveleteire.

Forrás: Youtube

Donald Trump amerikai elnök múlt héten jelentette be a mintegy 2000 fős amerikai csapat kivonását, akik jelenleg Szíria északkeleti részén állomásoznak. A lépés több elemző szerint megkönnyítheti Irán számára a fegyverek és a harcosok mozgatását a Közel-Keleten. Az amerikai katonákat kifejezetten az Iszlám Állam elleni harcokhoz helyezték ki, de segítettek megakadályozni egy iráni ellenőrzésű szárazföldi folyosó létrehozását is Irakon és Szírián át Libanonba és a Földközi-tengerhez.

“A csapatok kivonására vonatkozó amerikai döntés jelentős, de nem kell eltúlozni,” – mondta Eisenkot vasárnap a herclijai Interdiszciplináris Központban tartott konferencián. “Évtizedek óta egyedül kezeljük ezt a frontot. Az izraeli hadsereg önállóan működött egész idő alatt, beleértve az orosz és amerikai jelenlét időszakát is.”

“Az orosz jelenlét Szíriában új helyzetet teremtett, és befolyásoló tényezőként hatott a működésünkre. Felkészülési módszerünk lehetővé tette számunkra, hogy Izrael biztonsági érdekeinek megfelelően működhessünk… Sikeresen intézkedtünk a szervezet [Hezbollah] precióziós képességek megszerzésére irányuló próbálkozásaival szemben is, és kísérleteivel, hogy megvesse lábát a Golán-fennsík frontján.”

Eisenkot beszélt az Északi Pajzs-hadműveletről is, melyet az izraeli hadsereg december 4-én indított a határokon átnyúló Hezbollah-alagutak feltárására és megsemmisítésére.

“Nem nehéz elképzelni, mi történt volna, ha több száz Hezbollah harcos hatol be [Izraelbe Libanonból] a föld alatti támadóalagutakon keresztül. Mi azonban észleltük és titokban felkészültünk erre a fenyegetésre.”

Reagálva a Hamász közelmúltbeli támadásaira Júdea és Szamáriában a vezérkari főnök azt mondta, “évente 3000 potenciális terroristát tartóztatunk le és több száz terrortámadást hiúsítunk meg. Ez a hírszerzési siker izraeli életeket ment… Az izraeli hadsereg számára kiemelten fontos a katonák holttestének és a saját akaratából a Gázai övezetbe belépő két izraeli civilnek a hazahozatala.”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hasonló megjegyzéseket tett Trump döntése kapcsán a a heti kabinetülés megnyitóján.

“Az amerikai hadsereg Szíriából történő kivonására vonatkozó döntés nem változtat következetes politikánkon, továbbra is intézkedni fogunk a katonai bázisok létrehozására irányuló iráni próbálkozások ellen Szíriában, és – amennyiben szükséges – kiszélesítjük működésünket is,” – mondta a miniszterelnök. “Szeretnék megnyugtatni mindenkit, aki aggódik: Együttműködésünk az Egyesült Államokkal teljes erővel és számos területen – műveleti, hírszerzési és sok más biztonsági területen – folytatódik.”

Azonban Ajelet Saked igazságügyi miniszter (Zsidó Otthon) vasárnap a katonai rádióban azt nyilatkozta, hogy míg “az Egyesült Államok elnöke nagyszerű barátja Izraelnek, ez a lépés nem segít Izraelnek, ellenben megerősíti Erdogant, aki egy antiszemita háborús bűnös, a kurd nép lemészárolója, és ezen tettek fölött a nemzetközi közösség szemet húny.”

Teljes cikk

 

[popup][/popup]