Friedmann Magdolna, aki beházasodott a Nehru családba

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Friedmann Magdolna 1908. december 5-én született egy asszimilálódott budapesti zsidó családba, amely később Forbath-ra változtatta a vezetéknevét. A Magyarországon érvényben lévő numerus clausus miatt egyetemista korában inkább a London School of Economics-ra küldték szülei, itt találkozott Braj Kumar Nehruval, annak a Jawaharlal Nehrunak az unokatestvérével, aki később India első miniszterelnöke lett.

Shobha Nehru, született Friedmann Magdolna

B.K. Nehru memoárjai szerint a magyar nő szülei szkeptikusak voltak kettejük kapcsolatával: “Hogy mehetne hozzá a gyönyörű és bájos lányuk egy fekete férfihoz, aki egy olyan távoli országból jött, amiről semmit sem tudnak, és aki saját bevallása szerint börtöntöltelékek családjából származik?”.

1935-ben aztán összeházasodtak, és a nő felvette a Shobha Nehru nevet, amit haláláig viselt. Amíg Európát, és végül megmenekülő családtagjait a holokauszt veszélyeztette, addig Nehruéknak a véres pakisztáni függetlenségi mozgalmakkal kellett megküzdeniük.

Shobha először 1949-ben tért vissza Magyarországra, három fiával együtt. Bár élete nagy részében Indiában élt a családjával, diplomata férjét több városba is követte: éltek Washingtonban és Londonban is.

A nő férje halála után 17 évvel, a múlt héten 108 éves korában hunyt el – ahogy az a New York Times portréjából kiderül.

Címkék:Shobha Nehru

[popup][/popup]