Finomhangolás és vadhajtásmetszés a Jobbiknál

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem a párt tagjainak üzent Vona Gábor, nincs ellentmondás a pártelnök és Sneider Tamás véleménye között, a Betyársereg és a Jobbik között nincs egyeztetett munkamegosztás. A vadhajtásokat lemetszik, de úgy tűnik, ez senkinek nem fog fájni. A Jobbik sajtófőnökét kérdeztük az „új irányról”.

Néppárti folyamatot kíván végigvinni a Jobbikban, saját „vadhajtásaikért” vállalja a felelősséget és azokat „le fogja nyesni”- közölte Vona Gábor, a Jobbik elnöke a tapolcai választási győzelem után. Az ellenzéki politikus arra a kérdésre, hogy mi ennek az üzenete antiszemita, illetve cigányellenes nézeteket valló párttag, illetve szavazó felé, azt felelte: a Jobbiknak nincs és nem is lesz olyan programpontja, amely faji, vallási alapon vagy bármilyen tekintetben különbséget tesz emberek között. Ha valaki akár támogatóként, akár tagként erre számított volna, akkor valószínűleg tévedésből van a Jobbikban – jelentette ki, arra kérve az érintetteket, hogy keressenek maguknak másik politikai pártot.

Vona Gábor

 

Nem személyeknek szólt

A pártelnök nyilatkozata után megkerestük a Jobbikot, hogy kiderítsük:

–    Vona Gábor bizonyos párttársainak üzent?

–    Elhatárolódik a Jobbik vezetőségéhez vagy frakciójához tartozó egyes politikusok botrányos kijelentéseitől?

„Vona Gábor pártelnök nem személyekre értette a vadhajtások lenyesését, hanem bizonyos cselekedetekre, megnyilvánulásokra. Tudatosan döntött a Jobbik elnöke és a pártvezetés arról, hogy azokat a vadhajtásokat, amelyek olykor jellemeztek egy-egy jobbikos politikus megnyilatkozását, levagdossuk. Ezt a munkát nekünk kell elvégezni”- közölte az atv.hu-val Pál Gábor sajtófőnök, aki szerint „a Jobbiknak sosem volt és nem is lesz olyan programpontja, amely származási, vagy vallási alapon különbséget tenne emberek között”.

Nincs munkamegosztás a betyárokkal?

Azt is megkérdeztük, nincs-e ellentmondás Vona Gábor szavai és például Sneider Tamás véleménye között, ugyanis az Országgyűlés jobbikos alelnöke egy nemrégiben kiszivárgott hangfelvétel tanúsága szerint arról beszélt, hogy a parlamentben szimpatikusnak, a nyugdíjasok felé „kedves, aranyos gyereknek” kell látszania a Jobbiknak, de a párt valójában a radikalizálódás felé szeretné terelni az embereket. Sneider azt is kijelentette, hogy jó, hogy van Betyársereg, mert kimondhatják azokat a dolgokat, amiket ő a parlamentben nem, valamint arról is beszélt, hogy munkamegosztás van a Jobbik és például a Betyársereg között.

Pál Gábor szerint nincs ellentmondás a pártelnök és az alelnök véleménye között. „A Jobbik stílusbeli finomhangolása nem változtat a politikánk tartalmi részén”- szögezte le a párt sajtófőnöke, aki ugyanakkor részben cáfolta Sneider Tamás szavait, amikor közölte, hogy „a Betyársereg egy önálló, szuverén társaság, nincs közte és a Jobbik között egyeztetett munkamegosztás”. Igaz, Sneider nem „egyeztetett munkamegosztásról” beszélt, hanem arról, hogy „kell egy munkamegosztás, ezért jó, hogy van Betyársereg, ezért jó, hogy van HVIM, mert ők megtehetik azt, amit én nem tehetek meg a Parlamentben, nem úgy fogalmazhatok meg, mert nekem arra kell figyelni, hogy az egyszerű polgár esetében, akiben semmi nemzeti érzés nincsen, szimpatikus legyen a Jobbik”.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]