Fenyegető üzeneteket váltott egymással Izrael és az Iszlám Dzsihád

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Gázai övezetben működő Iszlám Dzsihád radikális iszlamista szervezet kijelentette vasárnap, hogy joguk van választ adni támadó alagútjuk felrobbantására. Nyilatkozatukat egy nappal azután tették közzé, hogy szombat este Izrael szokatlan, fenyegető videoüzenetben próbálta elejét venni a bosszúnak – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

 

 

 

Joáv Mordecháj tábornok, az izraeli hadsereg palesztin területekért felelős összekötő tisztje arab nyelvű videoüzenetében kijelentette, hogy tudomásuk van az Izrael elleni tervek kovácsolásáról, s az Iszlám Dzsihád a tűzzel játszik, veszélyeztetve ezzel a Gázai övezet lakóit, a palesztin kiegyezést és az egész térséget is.

Mordecháj közölte, hogy Izrael minden, az alagútrobbantásra adott válaszért az Iszlám Dzsihádot és a Hamászt fogja okolni, egyúttal személyes felelőssé tételükkel fenyegette meg a dzsihádisták Damaszkuszban élő vezetőit, Ramadan Salahot és Ziád Nahalit.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kormány vasárnapi ülésének kezdetén szintén erőskezű fellépést ígért minden, Izrael elleni támadással szemben, és kiemelte, hogy minden, a Gázai övezetben zajló akcióért a Hamászt tekinti felelősnek.

Az Iszlám Dzsihád vasárnap reggel hadüzenetnek nevezte az izraeli bejelentést, s közölték, hogy folytatják tevékenységüket. “Az ellenség fenyegetése, hogy kárt okoznak a szervezet vezetőiben, hadüzenetet jelent, amivel szembenézünk”- áll nyilatkozatukban.

“Jogunk van választ adni minden támadásra, s köztük a Hamász katonai szárnya és az Iszlám Dzsihád tizenkét harcosának halálát okozó alagútrobbantásra is. Az ellenség fenyegetése nem ijeszt meg minket és nem téríti el vezetőinket a dzsihád útjáról, elveinktől, az ellenállástól és a védelemtől”- tették hozzá.

Az izraeli hadsereg két héttel ezelőtt felrobbantott a gázai határ alatt egy Izrael területére átnyúló, félkész támadó alagutat, amelyet az Iszlám Dzsihád épített. Főként másodlagos robbanások, a földalatti járatban tárolt robbanószerek berobbanása, valamint a mentés idején a járat rájuk omlása megölt 12 iszlamistát, köztük a csoport gázai törzsének katonai parancsnokát és helyettesét, valamint a Hamász egyik kommandós egységének a parancsnokát.

Tíz évvel ezelőtti gázai hatalomátvétele óta a Hamász iszlám ellenállási mozgalom a gázai övezeti erőforrások jelentős részét az övezet alatt húzódó alagútrendszer kiépítésére fordította. A vájatok egy része Egyiptomba tartó csempészalagút, másik része pedig Izrael területére átnyúló támadások végrehajtására szánt járat.

Izrael a 2014 nyarán indított, Erős szikla fedőnevű, 50 napos hadművelet után több méter magas és mélyen a föld alá nyúló, érzékelőkkel felszerelt biztonsági betonfal építésébe kezdett a Gázai övezet körül. Az építmény költségei nagyjából kétmilliárd sékelre rúgnak.

[popup][/popup]