Felmérés: továbbra is választási patthelyzet Izraelben

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Ha a választásokra ma kerülne sor a Benjamin Netanjahu vezette Likud kapná a legtöbb széket. Kormányalakítás szempontjából azonban ugyanaz a patthelyzet állna elő, mint legutóbb.

A közvélemény-kutatás eredménye, zárójelben az áprilisban nyert székek számával

Likud 34 (35)

Kék-Fehér 33 (35)

Jiszráel Beitenu 8 (5)

Sasz 8 (8)

Jahadut Hatora 8 (8)

Jobboldali Pártok Uniója 6 (5)

Ta-al Hadas 6 (6)

Munkapárt 4 (6)

Merec 5 (4)

Ra’am-Balad 4 (4)

Új Jobb 4 (0)

A közvélemény-kutatás szerint amennyiben Netanjahu egy ponton kénytelen lenne lemondani az ellene folyó korrupciós vizsgálatok miatt, a Likud szavazók 33% Gideon Szá’ár, 29% Jiszráel Katz külügyminisztert, 16% Juli Edelstein Knesszet-elnököt, míg 6% Gilád Erdán közbiztonsági minisztert preferálná a miniszterelnöki posztra.

Érdekesség, hogy a Likud szavazók 10 százeléka Ajelet Saked ex-igazságügyi minisztert az Új Jobb pártból látná a legszívesebben a párt élén.

Az eredmények a teljes közvélemény tekintetében: Szá’ár: 27%; Katz és Edelstein 19%; Saked 13% és Erdan 2%.

Miután Netanjahunak nem sikerült május 29-ig elsimítani a Jiszráel Beitenu és az ultraortodox pártok közötti vitát a besorozási törvénytervezet kapcsán és kihirdetni az új kormányt, a képviselők megszavazták a Knesszet feloszlatását. Az új választásokra szeptember 17-én kerül sor.

Izrael történetében még nem fordult elő, hogy ilyen rövid időn belül újabb választásokra kerül sor.

A miniszterelnök a szavazás után Libermant tette felelőssé a történtekért, aki most már a “baloldali blokkhoz” tartozik.

Ha a Knesszet feloszlatását nem szavazták volna meg, Reuven Rivlin elnök megbízhatott volna egy másik képviselőt a kormányalakítással, bár nem valószínű, hogy bárki más képes lett volna létrehozni egy 61 székes minimális többségű koalíciót, így ez az opció is új választásokhoz vezetett volna. Ettől függetlenül a Kék-Fehér párt úgy gondolta, mivel székeik száma megegyezik a Likudéval, járt volna nekik egy esélyt a kormányalakításra. A párt többször hangoztatta, hogy egy Netanjahu nélküli Likuddal hajlandóak lennének egy koalícióba ülni.

Liberman szombaton a 13-as csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy „Likud-Kék-Fehér kormányt fogunk kikényszeríteni, ez egy válság kormány lesz, nemzeti-liberális. Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, hogy megakadályozzuk az ultraortodox pártok bekerülését a kormányba… Az ultraortodoxok egy haredi-halachikus kormányt akarnak. Megdöbbenve láttam a versenyt Gánc [Kék-Fehér] és Netanjahu között, hogy melyikük tud többet engedni az ultraortodoxok javára.”

Liberman szerint Netanjahu arra próbálja kihegyezni a kampányt, hogy ki lesz a miniszterelnök, pedig valójában az a kérdés, milyen kormány fog alakulni.

Később Facebookon azt írta, hogy pártja a legtöbb Knesszet széket szerző párt jelöltjét fogja támogatni, és az általa elképzelt koalíció, az ultraortodoxok és a kahanista Otzma Jehudit nélkül, az izraeli polgárok többségének akaratát fogja képviselni.

„Kibújt a szög a zsákból,” reagált a Likud. „Liberman nyíltan kimondja, hogy hajlandó együttműködni [Jáir] Lapiddal és Gánccal és kikényszerítené egy baloldali kormány létrehozását. Azok, akik jobboldali kormányt akarnak muszáj, hogy a Netanjahu vezette Likudra szavazzanak.”

A Kék-Fehér szintén reagált az elhangzottakra.

„Ha Liberman levonja ezt a következtetést még az előtt, hogy ő és a pártja megszavazta a Knesszet feloszlatását, megkímélhették volna Izrael népét egy újabb szükségtelen választástól. De ahogy azt az északi sarkvidéki körökben mondják, jobb később, mint soha.”

Múlt héten Liberman azt állította, hogy „Bárki, aki hallotta az interjúkat a Kék-Fehér vezető tisztviselőivel, tisztában van vele, hogy az egyetlen esélyük a kormányalakításra jegesmedvékkel van az Északi-sarkon.”

Teljes cikk

[popup][/popup]