Fegyvert húzva menekítették ki az izraeli nagykövetet Madridban a BDS-aktivisták elől

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael spanyolországi nagykövetét egy biztonsági helyiségbe csempészték, miután több tucat palesztin-barát aktivista betört az egyetemi előadására, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató délután.

Az eseményre szerdán került sor a fővárosban, Madridban, a Complutense Egyetemen, miközben Rodica Radian Gordon nagykövet előadást tartott az oslói egyezményről.

A BDS-aktivisták erőszakkal betörtek az előadásra, és üldözni kezdték a nagykövetet. A felvételen látható, amint a nagykövetség egyik embere fegyvert húz, miközben a helyi biztonsági személyzet és több tüntető tartózkodik körülötte.

A nagykövet videonyilatkozatában megígérte, hogy „az erőszakos incidens után is” folytatja a beszélgetést a spanyol egyetemi hallgatókkal.

A külügyminisztérium közleményt adott ki, mondván,„megdöbbentette az Izrael-ellenes tüntetők erőszakossága”.

„Köszönjük a dékán úrnak, hogy elszántan és bátran vezetett egy nyílt és kiegyensúlyozott akadémiai vitát” – áll a közleményben.

Eli Cohen külügyminiszter szerda este felhívta a nagykövetet, hogy méltassa a „szélsőséges Izrael-ellenes tüntetőkkel szembeni kiállását… [az előadás] erőszakos megakadályozására tett megdöbbentő kísérlet ellenére”.

Az incidens ugyanazon a napon történt, amikor Barcelona polgármestere bejelentette, hogy a város felfüggeszti kapcsolatait Izraellel és testvérvárosi kapcsolatait Tel Avivval, azzal vádolva Izraelt, hogy megsértik a palesztinok jogait, Másnap Madrid polgármestere felajánlotta, hogy az izraeli tengerparti város testvérvárosa lesz, és Barcelona lépését „erősen antiszemitizmusszagú”-nak nevezte.

ujkelet.live

 

Címkék:antiszemita erőszak, BDS mozgalom, Spanyolország

[popup][/popup]