Farrakhan híve volt a washingtoni gázoló

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Louis Farrkahan átal vezetett, szélsőségesen antiszemita Iszlám Nemzet nevű szervezettel rokonszenvezett az a férfi, aki péntek délután az amerikai törvényhozás épületének környékén elgázolt két rendőrtisztet egy ellenőrzőpontnál, majd autójával egy beton úttorlasznak rohant.

Noah Green (facebook)

A Noah Green néven azonosított, Indiana államból származó gyanúsítottat lelőtték, miután az ütközést követően kiszállt az autójából és kést rántott.

A 25 éves férfi Facebook-oldalán Farrakhan követőjeként jellemezte magát. Louis Farrakhan, az Iszlám Nemzet (Nation of Islam) nevű szervezet vezére Amerika egyik leghírhedett antiszemitája, akit a Simon Wiesenthal központ a 2020-as év legveszélyesebb uszítói közé sorolt.

A támadót kritikus állapotban vitték kórházba, később belehalt sebesülésébe. Az egyik rendőrtiszt szintén életét vesztette.

Az elkövető korábban nem került a rendőrség látókörébe. – Úgy tűnik, hogy nem terrorcselekményről van szó – erről beszélt sajtótájékoztatóján Robert Contee, a fővárosi rendőrség megbízott vezetője.

 

Louis Farrakhan

 

A Capitoliumot a lövöldözés után lezárták, és a személyzetnek megtiltották, hogy elhagyja az épületet, de néhány órával a történtek után feloldották a zárlatot.

Yogananda Pittman, a capitoliumi rendőrség megbízott vezetője elmondta, hogy a gyanúsított a Capitolium északi oldalán elütött két tisztet, majd az egyik beton úttorlasznak ütközött. A gépkocsivezető egy késsel a kezében szállt ki az autóból, és nem reagált a rendőrök felszólításaira. Akkor lőtték le, amikor elindult a rendőrök felé. “Ez rendkívül nehéz időszak a capitoliumi rendőrség életében. Azt kérem mindenkitől, hogy imádkozzanak értünk és a családtagokért” – fogalmazott Pittman.

“Úgy tűnik, hogy nem terrorcselekményről van szó” – erről beszélt sajtótájékoztatóján Robert Contee, a fővárosi rendőrség megbízott vezetője. Hozzátette, hogy jelenleg is zajlik a nyomozás, és megvizsgálják, hogy a lelőtt gépkocsivezetőnek volt-e köze valamilyen terrorszervezethez. Contee azt is elmondta, hogy az első információk szerint az elkövető korábban nem került a rendőrség látókörébe.

A Nemzeti Gárda helyszínen lévő katonái azonnal a rendőrség segítségére siettek, úgynevezett elhárító gyorsreagálású erőket vezényeltek a Capitolium közelébe. Sajtóinformációk szerint közülük senkinek sem esett baja. Wasington DC-ben továbbra is a Nemzeti Gárda nagyjából 2300 katonája támogatja a hatóságokat.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke az eset után elrendelte, hogy engedjék félárbócra a Capitolium zászlaját.

MTI

Címkék:Capitolium, Nation of Islam, Noah Green, támadás

[popup][/popup]