EU: Elfogadhatatlan a palesztin elnök holokauszt-relativizálása – Abbasz “korrigál”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos elfogadhatatlannak nevezte szerdán, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök előző esti berlini sajtóértekezletén a holokauszthoz hasonlította a palesztinokkal szembeni izraeli politikát.

Margaritisz Szkínasz uniós biztos

Margarítisz Szkínász Twitter-üzenetében kijelentette: a holokauszt kitörölhetetlen folt az európai történelemben. Hangsúlyozta: a holokauszt az európai kontinens számos pontján felszámolta a zsidó örökséget és közösségi életet.

“Veszélyes dolog eltorzítani a holokausztot. Táplálja az antiszemitizmust, és romboló hatással van a demokráciára” – szögezte le az uniós biztos.

Abbász Olaf Scholz német kancellárral kedd este tartott közös berlini sajtóértekezletén hasonlította a holokauszthoz a palesztinokkal szembeni izraeli politikát, az AP hírügynökség tudósítójának azon kérdésére reagálva, hogy palesztin vezetőként bocsánatot kér-e Izraeltől azért a palesztin terrortámadásért, amelyet ötven éve, 1972-ben a müncheni nyári olimpián az izraeli csapat ellen követtek el. Abbász nem tért ki a német földön izraeliek ellen a második világháború vége óta elkövetett egyik legsúlyosabb bűncselekményre – amelyben 11 izraeli állampolgár vesztette életét -, helyette a palesztinokkal szembeni izraeli politikát ostorozta. Mint mondta, ha valaki fel akarja hánytorgatni a múltat, akkor azt is tudomásul kell vennie, hogy Izrael az utóbbi évtizedekben a palesztin területeken ötven helyszínen mészárolt le palesztinokat. Ez “ötven mészárlás, ötven holokauszt” – fogalmazott Abbász.

Scholz a sajtótájékoztatót követően visszautasította Abbász kijelentését, és  egy szerda reggeli Twitter-bejegyzésben meg is erősítette álláspontját. Mint írta, mélységesen felháborítja Mahmúd Abbász kijelentése, és elítéli a holokauszt tagadására irányuló minden kísérletet.

Abbász kijelentése Izraelben is felháborodást váltott ki.

Az izraeli és nemzetközi reakciókat követően a palesztin vezető szerdán közleményben módosította kijelentéseit.

“A holokauszt az emberiség modern kori történelmének legszörnyűbb bűne” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy nem állt szándékában tagadni a múlt században a náci Németország és kollaboránsai által elkövetett népirtás egyediségét, és hogy azt határozottan el kell ítélni. (MTI)

*

,,Nem tagadom a szörnyű holokausztot, csak azokra a mészárlásokra mutattam rá, amelyeket Izrael követ el a palesztin nép ellen” – mondta Abbasz az ujkelet.live tudósítása szerint. „Az volt a szándékom, hogy az izraeli erők által a Nakba óta a palesztin nép ellen elkövetett bűncselekményekről és mészárlásokról beszéljek. Ezek a bűncselekmények a mai napig folytatódnak.”

Mahmud Abbasz (Fotó: WAFA, Palesztin hírügynökség)

A Nakba vagy katasztrófa palesztin kifejezés Izrael állam 1948-as létrehozására és a helyi arabok ezt követő kitelepítésére.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint a “tisztázó” nyilatkozat előzménye, hogy Jáir Lapid miniszterelnök beszélt Huszein as-Sejk palesztin polgárügyi miniszterrel, aki Abbász vezető tanácsadója, és bocsánatkérést követelt. Beni Gantz védelmi miniszter hivatala pedig kemény hangú üzenetet küldött, mondván, a megjegyzés elfogadhatatlan, és annak visszavonását követelte.

[popup][/popup]