ENSZ-közgyűlés: elítélték a Hamaszt, de nem elegen

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Nemzetek Közgyűlése csütörtökön nem fogadta el a Hamász terrorszervezetet elítélő állásfoglalást, amely az elmúlt hetek diplomáciai erőfeszítései fényében nagy vereség Izraelnek és amerikai szövetségesének.

Míg az Egyesült Államok által támogatott határozat-tervezet megkapta a szavazatok többségét, az elfogadáshoz szükséges kétharmados támogatás nem jött össze.

A szavazás végül 87 igen, 57 nem és 33 tartózkodással zárult, 23 tagország nem volt jelen.

Az izraeli vezetők ettől függetlenül dicsérték az eredményt, mely széles körű támogatást mutatott a terrorszervezet ellen, amely évek óta rakétákkal, bombákkal és más eszközökkel támadja Izraelt.

Hillel Neuer on Twitter

Shame on #Switzerland, #Norway & #NewZealand for abstaining on Arab League’s PLO-authored gambit to require 2/3 vote on US draft resolution to condemn Hamas, thereby dooming the unprecedented censure. These nations today aided terror. (Final vote on this motion was 75-72-26.)

“A Hamász és más katonai csoportok tevékenységei Gázában” című állásfoglalás elítélte volna a Hamászt az Izraelt célzó rakétakilövésekért és erőszakra való felbujtásért. Ez lett volna a Közgyűlés első intézkedése a Gázai övezet irányító terrorszervezet ellen.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök dicsérte az intézkedést támogató 87 országot, és rámutatott, hogy ez az első alkalom, hogy ilyen sokan kiálltak a Hamász tevékenysége ellen.

A Hamász, amelyet Izrael, az Egyesült Államok, Európa és más országok is terrorszervezetnek minősítenek, üdvözölte a határozat elbukását.

“Az Egyesült Államok sikertelen vállalkozása az ENSZ-ben pofon az amerikai kormányzatnak és megerősíti az ellenállás legitimitását.” – írta Sami Abu Zahri szóvivő Twitteren.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász szintén örvendetesnek találta az eredményt, annak ellenére, hogy rossz viszonyt ápol a Hamásszal.

A Hamász vezetői ritka diplomáciai kampányba kezdtek a szavazás előtti napokban, a terrorszervezet vezetője, Ismail Haniyeh az ENSZ-hez, az arab országokhoz fordult támogatásért.

Az intézkedés ellen szavazók között volt Kína és Oroszország. India tartózkodott pedig az utóbbi időben nagyon jó kapcsolatokat ápol Izraellel. Az intézkedést széles körben támogatták az európai országok valamint Argentína és Brazília is.

A múlt héten az Európai Unió megegyezett abban, hogy a blokk 28 országa támogatni fogja az intézkedést, miután az Egyesült Államok beleegyezett, hogy változtatni fog a szöveg nyelvezetén.

A határozat bemutatásakor Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet felszólította a tagállamokat, hogy tegyék félre az izraeli-palesztin békemegállapodással kapcsolatos nézeteiket, és csak a terrorizmus ellen foglaljanak állást.

“Ez a nap történelmi lehet az ENSZ-ben,” – mondta. “A Közgyűlés több mint 700 Izraelt elítélő határozatot fogadott el. És nem fogadott egyetlen állásfoglalást sem, amely elítéli a Hamászt. Ez több, mint bármi más, ez maga az Egyesült Nemzetek elítélése.”

Azonban Bolívia és számos arab állam a szavazás előtt kétharmados többséget kért a javaslat elfogadásához.

Teljes cikk.

[popup][/popup]