EMIH: Szerencsétlen szóhasználat “fajok keveredéséről” beszélni

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija szerint szerencsétlen szóhasználat “fajok keveredéséről” beszélni.

Köves Slomó (MTI fotó: Mohai Balázs)

Az EMIH vezető rabbija Orbán Viktor tusványosi beszédére reagált. A miniszterelnök úgy vélekedett, az internacionalista baloldalnak van egy csele, mégpedig az, hogy az az állításuk, hogy Európában eleve kevert fajú népek élnek.

Ez egy történelmi és szemantikai szemfényvesztés, mert összekever különböző dolgokat. Ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívülről érkezőkkel – na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással, mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. Amikor szerencsés a csillagok állása, ezek a népek egy ilyen hungaropannon mártásban össze is olvadnak, egy sajátos európai kultúrát hozva létre. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, nem akarunk kevert fajúvá válni. Ezért harcoltunk Nándorfehérvárnál, ezért állítottuk meg a törököt Bécsnél, ezért állították meg a franciák az arabokat.

A miniszterelnök beszéde ellenzéki politikusok éles bírálatát, és a Mazsihisz kritikáját is kiváltotta.

„Ha jól értem, a beszéd jelentős részben a nyugati zsidó-keresztény kultúra térvesztéséről és az ezzel kapcsolatos kihívásokról szólt. A gondolatmenet ezen részével több tekintetben még azonosulni is lehet” – nyilatkozta az EMIH érdekkörébe tartozó neokohn.hu-nak Köves Slomó, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija.

„Ugyanakkor éppen a zsidó-keresztény civilizáció egyik alapértéke, hogy Isten minden embert a maga képmására teremtett” – hívta fel a figyelmet rá a rabbi.

„Így már csak ezért is kifejezetten szerencsétlen szóhasználat „fajokról, meg fajok keveredéséről” beszélni” – mondta Köves.

[popup][/popup]