Eladták nagyapjuk sírhelyét, nagy botrány lett belőle

Írta: M. László Ferenc / nol.hu - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Hónapok óta éles vitában állnak a zsidó szervezetek, hogy melyikük felügyelje a kormányzati támogatásból induló, egymilliárd forintos temető-felújítási programot. A napokban kipattant nyíregyházi botrány tovább növelte a feszültséget: egy Amerikában élő ortodox család szerint eladták nagyapjuk, a neves Wieder rabbi sírhelyét, ezért a szenátushoz fordultak.

Oberlander Báruch

Oberlander Báruch

„Nincs joguk önkényesen rendelkezni a temetővel, figyelmen kívül hagyva az eddigi hagyományos rendjét” – emelte fel a szavát Oberlander Báruch, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője abban az ügyben, ami hónapok óta borzolja a kedélyeket. A vita arról szól, hogy ki jogosult gondozni a vidéki izraelita temetőket, ki tartatja be a szigorú vallási előírásokat.

Oberlander a napokban kiadott állásfoglalásában – egy nyíregyházi esetet felemlegetve – egyenesen „visszásságokat” emleget. A jogi és vallási idézetekben bővelkedő levél szerint a városban „kegyeletsértés” történt, amikor eladták a helyi ortodox közösséget 50 éven keresztül irányító Wieder Sálom sírhelyét. Az eset nagy megdöbbenést keltett: a rabbit 4800 nyíregyházi sorstársával együtt a vészkorszak idején deportálták, majd 1944 júniusában Auschwitzban meggyilkolták. Viszont a leszármazottak szerint Wieder még 1941-ben, felesége halálakor több sírhelyet is kiváltott a maga és rokonai számára, ahova most más temetkezhet.

A zsidó hagyományok szerint a sírhelyet örök időkre váltják ki. Ezért a rabbi leszármazottai, a New Yorkban élő Wieder család felháborodottan kereste fel az Egyesült Államokból 1989-ben visszatelepült Oberlandert, hogy járjon el az ügyükben. A Vasvári utcai zsinagóga rabbija azt mondta, rendkívül befolyásos családról van szó, akik a New York-i szenátoroknál is panaszt tettek.

Wieder Sálom sírhelyét a nyíregyházi temetőben egykor vastábla jelezte

Wieder Sálom sírhelyét a nyíregyházi temetőben egykor vastábla jelezte

 

„Egy parlagon lévő területről beszélünk, ráadásul egy még működő temetőben, ahova a helyi zsidók temetkeznek” – értékelte a helyzetet a temetőt tulajdonló nyíregyházi hitközség elnöke. Sárosi György szerint a helyet még az 1980-as években megvette egy zsidó házaspár. A férj már elhunyt, az idős nő pedig pont azon a helyen szeretne feküdni, amit a Wieder család a magáénak vall.

A teljes cikk itt olvasható.

Éles vita robbant ki a temetők kérdésében az EMIH és Mazsihisz között. A Mazsihisz válasza itt olvasható.

[popup][/popup]