Egy évszázados szerelem története

Írta: delmagyar.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az első Miss Universe szegedi zsidó gyökerei. A világszép Lisl Bécsből Szegedre menekült, de apját innen vitték el. Egész életét filmezte egy szerelmes szegedi fiú.

1929-ben a Texas állambeli Galvestone-ban megválasztották a történelem első Miss Universe szépségét, az osztrák Lisl Goldarbeitert. Aki pedig nem volt más, mint Liszka Goldarbeiter, kinek rokonsága még a békeidőktől a szegedi zsidó közösségben élt. Édesapja, Goldarbeiter Izsó 1877-ben született Szegeden, itt tanulta ki a kereskedői szakmát, majd Bécsbe költözött.

Lisl Goldarbeiter 1929-ben, Bécsben. Wikimedia.
Lisl Goldarbeiter 1929-ben, Bécsben. Wikimedia.

A húszas években Lislnek nagybátyjai, unokatestvérei éltek Szegeden, s tartotta is velük a kapcsolatot. A Délmagyarország 1929. június 15-i száma arról számol be, hogy az amerikai szépségkirányő-választás után az akkor 20 éves lány a szegedi családtagoknak is megüzente a nagy hírt. Elmondta, hogy valósággal megzavarta a nagy ünneplés: 2000 dollárt kapott aranyban, a mozik és színházak elhalmozták szerződési ajánlatokkal, s amerikai luxusfürdők marasztalták édesanyjával együtt.

A család a Délmagyarországhoz is elvitte a hírt. Délmagyarország 1929. június 15.
A család a Délmagyarországhoz is elvitte a hírt. Délmagyarország 1929. június 15.
Lisl filmje a szegedi Korzó moziben. 1930. március 28.
Lisl filmje a szegedi Korzó moziban. Délmagyarország 1930. március 28.

Lisl előzőleg megnyerte a Miss Austria versenyt, majd Párizsban a keszthelyi Simon Böske  mögött második lett az 1929-es Miss Europe versenyen. Lisl osztrák mamája Párizsban a legszebb nő lett a mamaversenyen, merthogy akkoriban ilyen is volt. Gábor Arnold, a Délmagyarország újságírója arról is beszámolt, hogy Lisl rövidesen Szegedre is ellátogat. Filmen már 1930. március 28-án megjelent a Korzó mozi Lehár-revüjében; a lányba ugyanis gyöngéden szerelmes volt az idősödő Lehár Ferenc(is).

Lisl történetéhez unokatestvére, egy szegedi fiatalember, Tenczer Márton is hozzátartozik. Aki látta Forgách Péter szép szövésű kísérleti filmjét „Miss Universe 1929. Lisl Goldarbeiter – a Szépség útja” címmel, ismeri a történetet.

Lisl Tenczer Márton fotóján.
Lisl, Tenczer Márton fotóján.

Tenczer Marci Szegeden született, de gyakran látogatta a család bécsi ágát, s ilyenkor Goldarbeiteréknél lakott. A fiatalembernek szenvedélye volt az amatőr filmezés. Ki mást is filmezett volna, mint a csodaszép Lislt. Az 1920-as évek közepétől filmre vette Lisl mindennapjait, sétáit, mosolyát, járását, nyaralását. Nemsokára a bécsi műegyetemre ment tanulni (a numerus clausus miatt nem a szegedi egyetemre), s így minden nap Lisl mellett lehetett.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]