Díszes ékkövet találtak Nagy Heródes mauzóleumánál

Írta: hirado.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A vadászat istennőjének vésett képével díszített, áttetsző, narancsszínű ékkövet találtak a Nagy Heródes, Júdea királya építtette mauzóleum közelében.

herodiumA karneol drágakő Dianát (Artemiszt) ábrázolja pazarul részletezett frizurával, ujjatlan ruhában, bal vállán tegezzel, jobb válla felett a tegezből kiálló egyik nyíl vége látszik. Mind Diana, mind Artemisz a vadászat és gyermekáldás istennője volt.

A közelében előkerült egy vasgyűrű is, amely valószínűleg otthont adott neki. A kutatók szerint a gyűrű és a drágakő talán egy római katonáé lehetett, aki jóval Heródes halála után állomásozott a helyszínen. Pecséteket készíthetett vele agyaghoz vagy méhviaszhoz hasonló anyagba nyomva.

A Kr. e. 73-4. között élt Heródes a Római Birodalom szárnyai alatt kormányozta Júdeát. Jeruzsálemtől 12 kilométerre délre létrehozta a Herodium néven ismert palotakomplexumot. 2007-ben egy régészcsoport itt a hegyoldalban egy mauzóleumot talált, amely szerintük Heródes nyughelye lehet. (Máig vita folyik róla, hogy az uralkodót valóban ide temették-e.)

A gyűrűt a mauzóleum feletti szemétdombon lelték meg, amelyet egy Kr. u. 71-es felkelés leverése után a Herodiumot elfoglaló és helyreállítást végző római katonák használtak – mondja Shua Amorai-Stark, a vizsgálat szakembere. A kutatók nem lehetnek biztosak benne, hogy a gyűrűt és a drágakövet római katona hordta, de ezt az elméletet támasztja alá az a tény, hogy Diana nagyon népszerű volt a római csapatok körében, a gyűrű maga pedig igen nagy, valószínűleg jól illeszkedett egy felnőtt férfi ujjára.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]