Díjnyertes izraeli cég a levegőből vizet csinál

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A környezettudatos technológiáról ismert Risón Lecijón központú Watergen cég új terméke, a GENNY a levegő páratartalmát csapolja meg hőcsere alkalmazásával. A találmány high tech díjat nyert Las Vegas-ban.

Az izraeli cég által gyártott GENNY háztartási berendezés, amely a levegőből vizet nyer. A 2020. évi Las Vegasi fogyasztói elektronika vásáron (CES) elnyerte az év energia hatékonyságban kiemelkedő terméke címet a háztartási elektronikai cikkek között. A háztartási innovációk közül a legokosabb termékeket díjazzák így.

A naponta 30 liter víz kinyerésére alkalmas berendezés egy hőcsere alapú szabadalomra épül; használatával jelentősen csökkenthető a pet palackok által okozott környezeti terhelés.

Hogyan működik a rendszer? A beépített ventilátor levegőt fúj a légköri vízgenerátorba. A belső szűrő eltávolítja a port és szennyeződéseket. Az így megtisztított levegő a GENius hőcserélő és hűtő folyamaton megy keresztül és vízzé sűrűsödik. A vizet ismét leszűrik, majd ásványi sókkal dúsítják, friss ivóvíz minőségű vizet nyerve, amely azután beépített tartályban kering, frissességét megőrizve. ĺgy a GENNY által termelt víz gyakran tisztább, mint az olyan, amit városi vízvezetékre szerelt tisztítóberendezéseken keresztül vezetnek.

A légtisztító üzemmódban is használható egy beépített csipesz segítségével.

„Vállalatunk küldetése a népesség külső forrásoktól való függésének kiiktatása környezetbarát eszközökkel” – nyilatkozta Dan Clifford, a North America elnöke. „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a GENNY elnyerte az év energiahatékony terméke címet, mert az elismerés megerősít bennünket az általunk képviselt értékek hasznosságában.”

A Watergen elnöke Mikhael Mirilashvili izraeli-grúz üzletember és filantróp. Közvetlen célja a megújuló és energiatakarékos tiszta víz biztosítása 2,1 milliárd vízben szűkölködő ember háztartása számára. Múlt évben nagyméretű kivitelben gyártott víznyerő rendszereket ajándékoztak brazil, vietnami és indiai hatóságoknak. A berendezéseket bevetették a 2018. évi kaliforniai erdőtüzek során, továbbá a Harvey és Irma hurrikánok által veszélyeztetett texasi és floridai lakosok mentésekor.

A Gen-L nagyméretű változat napi 5.000 liter víz előállítására alkalmas, és csupán áramszolgáltatást igényel; falvakban, vízvezetékkel el nem látott településeken és gyárakban különösen hasznos. A technológia elsősorban a globális vízhiánnyal veszi fel a harcot.

„Elsőrendűnek tartom a bolygónk népességének nyújtott segítséget, I-n legnagyobb dicsőségére” – nyilatkozta Mirilashvili a The Jerusalem Postnak. „Ami a bevételeket illeti, I-n az, aki eldönti, ki a gazdag és mennyire az.”

Bassa László fordítása

[popup][/popup]