Dershowitz az izraeli bíróság függetlensége mellett

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Alan Dershowitz, prominens jogász, aki az amerikai nyilvánosságban Izrael ügyének egyik legbátrabb szószólója volt, most arra buzdította a kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahut, hogy gondolja át a radikális jogi reformokra vonatkozó terveket, amelyek az izraeli legfelsőbb bíróság gyengítését szolgálják.

Pénteken közzétett videóüzenetében kijelentette, hogy „szörnyű hiba” lenne, ha az alakulóban lévő koalíció továbblépne az izraeli bíróságok korlátozására irányuló tervével.

„Szörnyű, szörnyű hiba lenne, ha a Kneszet engedélyezné a felülírást Izraelben” – mondta Dershowitz. „Szörnyű hiba lenne gyengíteni a Legfelsőbb Bíróság függetlenségét. Szörnyű hiba lenne, hogy a politikusok megszabhassák, ki legyen a Legfelsőbb Bíróságon, vagy hogy a Legfelsőbb Bíróság hogyan döntsön egyes ügyekben.”

Az alakuló koalíció megfogadta, hogy megszavaz egy úgynevezett felülbírálati záradékot, amely lehetővé teszi a Kneszet számára, hogy a 120 fős parlament minimális, 61 fős többséggel megsemmisítse a Legfelsőbb Bíróság döntéseit, miközben növeli a politikusok befolyását a bírák kinevezésénél.

Netanjahu számára egy ilyen törvény potenciálisan nagyobb mozgásteret biztosíthat a törvényhozásban és a saját korrupciós perével kapcsolatos döntések meghozatalában.

„Az izraeli legfelsőbb bíróság függetlensége elengedhetetlen – hangsúlyozta Dershowitz –, „nemcsak az izraeli demokrácia megőrzéséhez, hanem Izrael azon törekvéséhez is, hogy egyenes, őszinte és pozitív módon prezentálja be magát a világnak”.

Dershowitz azt is felvetette, hogy a legfelsőbb bíróság hatáskörének korlátozására tett kísérletek jogi problémákhoz vezethetnek Izrael számára a nemzetközi színtéren.

„Az izraeli legfelsőbb bíróság a fő érv, amellyel Izrael képes volt távol tartani az ügyeket a Nemzetközi Büntetőbíróságtól és más nemzetközi bíróságoktól” – figyelmeztetett. ,,Nem tört el, nem kell megjavítani. Ez egy drágakő és ékszer, valamint az izraeli demokrácia és izraeli erő központja.”

Kapcsolódó cikkek: 

Izraeli félemek az oktatás átpolitizálódásától – több mint 300 iskolaigazgató tiltakozik

“Netanjahu Magyarországot akar csinálni Izraelből”

[popup][/popup]