„Netanjahu Magyarországot akar csinálni Izraelből”

Írta: Szombat - Rovat: Izrael

Így fakadt ki az izraeli ügyvédi kamara vezetője, aki a legfelsőbb bíróság jogkörének tervezett korlátozását kárhoztatja.

Avi Himi

Avi Himi szerint az embereknek “utcára kellene vonulniuk” a még hivatalba sem lépett új kormány tervei miatt, amelyek szerint a Knesszet többségi szavazással hatályon kívül helyezheti a Legfelsőbb Bíróság döntéseit, valamint új kinevezési rendet léptetnének életbe a bírák számára.

Az Izraeli Ügyvédi Kamara vezetője hétfőn figyelmeztetett: az új vallási-jobboldali koalíció által szorgalmazott jogi reformok súlyosan korlátoznák a bíróságok tekintélyét, és lehetővé tennék a politikusok számára, hogy beleszóljanak a bírók kinevezéséb.

Avi Himi széles körű nyilvános összefogásra szólított fel a javaslatok ellen.

” Magyarországgá akarnak változtatni minket, mindazzal együtt, ami ezzel jár” – mondta Himi a Haaretz napilapnak, utalva Orbán Viktor magyar miniszterelnök tekintélyelvű kormányára.

Himi szerint a reformok végső soron “ártani fognak az átlagpolgárnak Afulában, Yeruhamban, Kirjat Smona-ban és mindenhol”, tehát olyan városokban, ahol a leendő miniszterelnök, Benjamin Netanjahu Likud pártja és a vele szövetséges frakciók a szavazatok többségét szerezték.

“Ennek az a jelentősége, hogy egy olyan kormány fogja vezetni Izraelt, amelyiknek nincsenek korlátai vagy felügyelete, és így azt csinálhat, amit akar” – mondta.

Az ügyvédi kamara vezetője elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint az úgynevezett felülbírálati záradékra – hogy tehát a törvényhozók többsége anullálhatja a bírósági döntéseket – szükség volna ahhoz, hogy a kormánykoalíció hatékonyan kormányozhasson. Himi ezeket “minden logikai alapot nélkülöző városi legendának” nevezte.

“Igazságszolgáltatási módszerünk olyan egyetemes értékeket rögzít, amelyek közös életünk infrastruktúráját jelentik. Ha nincs egyenlőség, erkölcs vagy igazságosság, és olyan jogszabályok születnek, amelyek egyik vagy másik kisebbségnek ártanak – az nem demokrácia” – mondta.

“A forma szerinti új kormánynak nincs joga megváltoztatni a kormányzás módszerét Izraelben –, amit akarnak és tenni szándékoznak” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Netanjahu megpróbálná-e megszüntetni a vesztegetés vádjával folyó perét, Himi úgy vélekedett, hogy egy ilyen lépés “elképzelhetetlen” lenne. Netanjahu, aki tagadja a korrupciós ügyeiben elkövetett bűncselekményeket, ragaszkodott ahhoz, hogy nem próbál beavatkozni a perbe.

Himi százezreket szólított fel a tervezett reformok elleni tiltakozásra. Azt is mondta, hogy szerinte a legfelsőbb bíróság egyetlen bírája sem járul hozzá a jelenlegi módszer megváltoztatásához, amelynek értelmében a legfelsőbb bíróság elnökét a szolgálati idő alapján választják ki. Netanjahu egyes szövetségesei ennek a módszernek a megváltoztatását szorgalmazták, hogy befolyásolják a következő bírósági vezető személyét.

Times of Israel

Kapcsolódó cikkek: 

Izraeli félemek az oktatás átpolitizálódásától – több mint 300 iskolaigazgató tiltakozik

Dershowitz az izraeli Legfelsőbb Bíróság függetlensége mellett

Címkék:Izrael, Legfelsőbb Bíróság, ügyvédi kamara, új kormány

[popup][/popup]