Izraeli félelmek az oktatás átpolitizálódásától – több mint 300 iskolaigazgató tiltakozik

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A koalíciós pártokkal megkötött egyezmények jelentős egységeket szakítanak ki az oktatási minisztériumból Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Jifat Sasa-Biton leköszönő oktatási miniszter kedden megbeszélést szervezett a leendő ellenzéki pártok vezetőinek részvételével, miután Benjámin Netanjahu kijelölt miniszterelnök az oktatási tárca számos osztályát leválasztotta a minisztériumról, és Avi Maózt, a Likudtól jobbra álló Noam párt vezetőjét bízta meg az oktatási minisztérium iskolán kívüli tanulmányi programjainak felügyeletével.

Maóz kinevezése széleskörű felháborodást váltott ki Izraelben. Több mint 300 iskolaigazgató petícióban tiltakozott miatta, ugyanis a Noam vezetője korábban a többi között olyan nézeteket hangoztatott, miszerint a nők feladata csakis a családok létrehozására és a gyermekek szülésére összpontosul.

“Nemcsak az oktatási rendszert bontják le, hanem nagyon lényeges részeket szélsőséges, sötét nézeteket képviselő elemek kezeibe adnak” – mondta a lapnak Sasa-Biton.

“Érződik a zűrzavar, az instabilitás és a bizonytalanság, és ilyen helyzetben nem lehet hosszú távú terveket szőni” – figyelmeztetett egy, az oktatási tárca egységeinek kiszakítása miatt aggódó minisztériumi vezető.

Az iskolán kívüli tanulmányok Maóz alá rendelt osztálya 22 ezer programot irányít. A döntés megnehezíti az iskolák által megvásárolható szolgáltatások, például a tanárok irányítását végző oktatók finanszírozását, és nem világos, hogy kihez fordulhatnak problémák esetén: az oktatási minisztérium felelőseihez vagy Avi Maóz hivatalához. Nem tudják még, hogy változnak-e a kritériumok annak érdekében, hogy az ortodox judaizmussal kapcsolatos programok prioritást élvezzenek a reformpluralista tanulmányi programokkal szemben.

Eddig az oktatási miniszter nevezte ki az Állami Vallásoktatási Tanács tagjait, de ezentúl a koalíciós megállapodás alapján Becalel Szmotrics, a szintén a Likudtól jobbra elhelyezkedő Vallásos Cionizmus párt vezetőjének kezébe kerül ez a jogkör.

Az állami oktatási rendszerben attól tartanak, hogy Szmotrics konzervatív irányvonalat fog képviselni a tanácsban, mások viszont úgy vélik, hogy ez a változás csak jelképes, mert Sasa-Biton fél éve nevezte ki négy évre a grémium tagjait, s így nem lesznek gyakorlati következményei.

“Ahelyett, hogy az oktatást a politikától függetlenítenék, a tanácsadó testületet a lehető legjobban átpolitizálják, olyan eszközzé teszik, amely csak egy irányvonalat követ ahelyett, hogy az állami oktatás a teljes lakosság sokféle irányvonalát tartalmazná” – vélekedett Odelia Szindroff Kohen ügyvéd, az országos szülői tanács alelnöke.

Szintén leválasztották, és a Sasz pártot vezető Arije Deri hatáskörébe utalták az informális oktatásért felelős közösségi házak szövetségét, amely óvodákat, bölcsődéket, napköziket és délutáni szakköröket is működtet évi 800-900 millió sékel (mintegy százmilliárd forint) költségvetésből.

Kikerült a minisztériumból a Zsidó Kulturális Osztály is, melynek felelőse a Vallásos Cionizmushoz tartozó Orit Strok lesz. Ez az osztály a helyi önkormányzatokban és iskolákban a zsidó kultúrával kapcsolatos különféle programokért felel. (MTI)

[popup][/popup]