Csád és Izrael 47 év után újra felveszik a diplomáciai kapcsolatokat

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap hajnalban Csádba utazott egy félnapos látogatásra, mely során várhatóan bejelenti a diplomáciai kapcsolatok megújítását a többségében muszlim vallású afrikai nemzettel.

Netanjahu a repülőtéren

Az ország fővárosában az N’Djamena elnöki palotában Netanjahu két találkozón vesz részt a csádi elnökkel, Idriss Débyvel.

A két vezető várhatóan hivatalos nyilatkozatot tesz a nap folyamán a 47 évvel ezelőtt megszakított diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról.

Netanjahu hosszú ideje dolgozik Izrael diplomáciai kapcsolatainak bővítésén. Ha Csád hivatalosan is megújítja kapcsolatait Izraellel, a zsidó állammal diplomáciai kapcsolatot ápoló országok száma 160-ra nő és ezzel rekordot dönt.

A miniszterelnök a felszállás előtt „történelmi áttörés”-nek nevezte az látogatást.

„A Líbiával és Szudánnal határos Csád hatalmas muszlim ország. Az utazás része a forradalomnak, amit az arab és muszlim világban csinálunk.”

Netanjahu megjegyezte, hogy Irán és a palesztinok Izrael diplomáciai nyomásának megbuktatására törekszenek.

„Ez nagyon aggasztja, sőt dühíti őket.”

A miniszterelnök a tervek szerint egy sajtónyilatkozatot követően délután 3:00 óra körül indul vissza Izraelbe.

Az iszlám szélsőségesekkel küzdő Csád 1972-ben szakította meg a kapcsolatait Izraellel, az arab szomszédok, Líbia és Szudán erőteljes nyomásának engedve. Csád tagja az Iszlám Együttműködés 57 tagú szervezetének.

A diplomáciai kapcsolatok helyreállítása megszakításokkal azóta folyik, hogy a Külügyminisztérium (akkori) főigazgatója, Dore Gold 2016-ban az országba utazott és találkozott Débyvel, röviddel Netanjahu Kenyában, Ugandában, Etiópiában és Ruandában tett látogatását követően.

Déby novemberben váratlanul Izraelbe utazott, ahol kifejezte érdeklődését a diplomáciai kapcsolatok teljes helyreállítása iránt.

“Ez az első izraeli látogatás egy csádi vezető részéről, és ez történelminek tekinthető. Ez a látogatás lehetővé teszi számunkra, hogy új fejezetet nyissunk és új útjra lépjünk a kapcsolataink tekintetében,” nyilatkozta Déby novemberben Izraelben.

ujkelet.live

[popup][/popup]