Cenzúratörvény Izraelben?

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Dühös vitát követően, hétfő este sikerrel vette az első akadályt az az izraeli törvényjavaslat, amely lehetővé tenné, hogy a kulturális miniszter visszatartsa az állam alapelvei ellen dolgozó kulturális szervezetek közfinanszírozását.

Cenzúrázna? Miri Regev kulturális miniszter

A Miri Regev kulturális miniszter által javasolt és Mose Kahlon pénzügyminiszter által támogatott jogszabály első olvasatát 55 törvényhozó támogatta, 44 pedig ellenezte. Ha a második és a harmadik olvasata is elfogadásra kerül, bekerül a törvénykönyvbe.

Az úgynevezett Kulturális Hűség Törvény lehetővé tenné a kormány számára, hogy megvonja a finanszírozást olyan szervezetektől vagy eseményektől, amelyek megtagadják, hogy Izrael Állam zsidó, demokratikus ország; rasszizmusra, erőszakra vagy terrorra bujtogatnak; támogatják a fegyveres harcot vagy a terrorcselekményeket Izrael ellen egy ellenséges állam vagy terrorszervezet által; Izrael Függetlenségi Napját gyásznapként jelölik meg; megsemmisítik vagy fizikailag degradálják a nemzeti zászlót vagy bármilyen állami szimbólumot.

Míg jelenleg a Pénzügyminisztérium felelős az állami finanszírozások visszavonására vonatkozó végső döntésekért, Regev törvényjavaslata átruházná a művészeti költségvetések fölötti teljes hatalmat a kulturális miniszterre.

A kritikusok szerint azonban a törvény lényegében állami cenzúra alá vonná a művészetet.

Regev hétfőn a törvényjavaslat előterjesztésekor ragaszkodott ahhoz, hogy az nem veszélyezteti a szólásszabadságot, ellenben “jogszerű és méltó”.

“A szólás és a művészet szabadsága nem sérül. Nem áll szándékában elhallgattatni az embereket, vagy elfojtani a kritikát”- mondta a kulturális miniszter.

“Egy maroknyi művész, aki nem olvasta el igazából és nem is érti a törvényt, megpróbálja félrevezetni a nyilvánosságot és művészi színpadát politikai célokra használja” – tette hozzá.

Regev javaslatát az ellenzék tagjai is kritizálták.

“Nincs kultúra, ha azt a kormány irányítja” – mondta Cipi Livni ellenzéki vezető. “Kultúra helyett propagandát kapunk.”

Számos izraeli művész “szereti az országot, de néha kifejezné kritikáját is, és ez az, ami megteremti az izraeli mozaikot és a különböző alkotóelemeket, amelyek együttesen olyan kulturális terepet alkotnak, amelyekre büszkék lehetünk és büszkének is kell lennünk” tette hozzá Livni.

Jáir Lapid a Jes Átid vezetője szerint Izrael már rendelkezik olyan törvényekkel, amelyek Regev céljait szolgálják. Lapid egy szimbolikus törvényre az úgynevezett “Nakba” törvényre hivatkozott, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy visszatartsa olyan szervezetek vagy események finanszírozását, amelyek Izrael létrehozását – a palesztin narratíva szerint – “katasztrófaként” mutatják be.

“Már minden eszköz a birtokunkban van ahhoz, hogy megállítsuk az Izraellel szembeni felbujtást. Ami hiányzik, egy működő kormány”- mondta Lapid.

ujkelet.live

[popup][/popup]