Brazíliai zsidó és arab szakácsok vetélkedője a hummusz körül

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Dél-Amerika legnépesebb országában helyi zsidók, keresztények és moszlimok mutattak példát a békés együttélésből, amikor egy szakácsverseny témája a hummuszból készült ételek fesztiválja volt.

Humusz (Képünk illusztráció)

 

Az Abrahamic Hummus Championship elnevezésű eseményt a São Paulói The Hebraica Jewish club rendezte a United Nations’ International Day of Peace alkalmából múlt szerdán. A mintegy 150 résztvevő kipák, kefiják és más arab sálak sokaságát is bemutatta.

Ariel Krok, az egyik szervező a vetélkedőt „barátságos futballmeccshez” hasonlította. Brazíliában közel 10 millió arab származású arab él, a mintegy 100.000 zsidó közül pedig kb. 60.000 São Paulói lakos.

A technikai zsűri a három keresztény nőből álló Sahtein csapatát hirdette ki győztesnek. A résztvevők a keresztény arab férfiak csapatának adták az elsőséget. Mindkét csapat a nagyváros Mount Lebanon klubját képviselte.

A felekezetek közötti aktivista Krok, aki a Zsidó Világkongresszus (WJC) diplomáciai szekciója, a JDCorps képviseletében volt jelen, azt nyilatkozta „Nagyszerű alkalom volt az eszme- és tapasztalatcserére, és kapcsolatfölvételre. Együtt készítünk hummuszt, kovácsoljuk a békét és a jobb jövőt”.

Jack Terpins, a WJC lati-amerikai részlegének vezetője cikkben értékelte az eseményt egy vasárnap, Ros Hásánakor megjelent lapban.

“A zsidókat, moszlimokat és keresztényeket leültetni a Közel-Kelet legnépszerűbb fogásait felszolgáló asztalai köré a kapcsolatok finomítását és a köztük zajló párbeszéd kiszélesítését szolgálja” – írta Terpins a Folha de S.Paulo, Brazília legbefolyásosabb napilapja hasábjain.

Hasonló eseménynek Buenos Aires adott otthont 2017-ben.

A JTA cikke nyomán

[popup][/popup]