Biden kérése ellenére sem támogatta Izrael az Oroszországot elítélő ENSZ BT határozatot

Írta: Gadó János - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael kitért a Biden-kormány kérése elől és nem vállalta az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé beterjesztett amerikai határozattervezet társtámogatását az Ukrajna elleni orosz invázió elítéléséről. Oroszország megvétózta a határozatot, így az nem ment át.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa

India, az Egyesült Arab Emírségek és Kína tartózkodott. A tanács 15 tagja közül 11 szavazott igennel – tudósít az ujkelet.live.

Az Izraeli külügyminisztérium lassan jutott dűlőre, és nem adott egyértelmű választ az Egyesült Államoknak pénteken, New York-i idő szerint délután 5 óráig, amikor megkezdődött a Biztonsági Tanács ülése.

Izraellel ellentétben a világ több mint 80 olyan országa, amely nem tagja a Biztonsági Tanácsnak, elfogadta az Egyesült Államok kérését, és támogatta a határozattervezetet.

Az izraeli külügyminisztérium egyik tisztviselője azt nyilatkozta a Walla hírportál riporterének, Barak Ravidnak, hogy a döntés, hogy nem fogadják el az Egyesült Államok kérését a határozat társtámogatására, annak a ténynek köszönhető, hogy Izrael nem tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, és egyértelmű volt, hogy a határozatot nem fogadják el, mert az oroszok élni fognak vétójogukkal.

A tisztviselő szerint Izrael világossá tette az Egyesült Államok és más szövetségesei számára, hogy ellenzi az orosz inváziót Ukrajnában, de vannak „korlátai”, amelyeket mindannyian jól ismernek. „Izrael álláspontja az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban világos, és az ENSZ-arénában is világossá lesz téve” – mondta.

A jövő héten várhatóan az ENSZ Közgyűlése szavaz egy hasonló, Oroszországot elítélő határozatról. Oroszországnak nincs vétójoga az ENSZ Közgyűlésében, és a határozatot várhatóan nagy többséggel fogadják el. A közgyűlési határozatnak viszont nincs gyakorlati követekezménye.

Teljes cikk

Címkék:ENSZ BT, Izrael, Oroszország, Ukrajna

[popup][/popup]