Benny Gantz: “Kinyújtom a könyököm”

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Rueven Rivlin elnök hétfőn délben hivatalosan megbízta a Kék-Fehér vezetőjét, Beni Gánc ex-vezérkari főnököt a kormányalakítással.

Reuven Rivlin és Benny Gantz kézfogás helyett összeütik a könyöküket (fotó: Ruven Rivli twitter oldala)

Az elnök sürgette Gáncot, hogy a lehető leghamarabb hozzon létre egy minél szélesebb alapokon álló kormányt.

Gánc a mandátum elfogadásakor ígéretet tett, hogy napokon belül nemzeti kormányt fog alakítani, amilyen széleset csak lehet, és kormánya a koronavírus mellett a gyűlölet és megosztás vírusát is kigyógyítja az izraeli társadalomból.

„Ezek nem átlagos napok”, mondta Gánc. „A vezetőknek félre kell tenniük a személyes érdekeiket”, majd kijelentette, hogy kormánya az összes párt szavazóit képviselni fogja.

„Kinyújtom a könyököm”, hivatkozott a kézfogást elkerülő új iránymutatásokra, és felszólította Benjamin Netanjahut, hogy csatlakozzon pártja erőfeszítéseihez, mely az izraeli társadalom meggyógyítására irányul.

„Nem a koronavírus-krízis a legnagyobb válság, amellyel eddig szembesültünk. Ismerünk egzisztenciális, fájdalmas válságokat, és együtt átvészeltük őket. „Felszólítom az összes döntéshozót, hogy ne essen pánikba, és mutasson higgadtságot és biztonságot.”

ראובן (רובי) ריבלין on Twitter

בפתח פגישה משותפת עם יו”ר מפלגת הליכוד, ראש הממשלה ח”כ בנימין נתניהו, ויו”ר מפלגת כחול לבן, ח”כ בני גנץ. (צילום: קובי גדעון, לע”מ)

Vasárnap az elnöki rezidencián tartott konzultációkon a Knesszetbe bejutott pártokkal Gánc kapta a legtöbb ajánlást a miniszterelnöki posztra.

Gánc a Kék-Fehér, a Munkapárt-Merec, a Jiszráel Beitenu és az Egyesült Lista támogatásával 61, míg Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelmök 58 képviselő (Likud, Sasz, Jahadut Hatora és Jamina) támogatását szerezte meg.

Megjegyzendő, hogy a Munkapárt-Geser-Merec szövetségből kiugró Orly Levy-Abekaszisz (Geser) levélben értesítette az elnököt, hogy nem kíván senkit sem ajánlani a miniszerelnöki posztra.

Bár Gánc megszerezte 61 képviselő támogatását, ami elvileg pont elég a kormányalakításra, egyáltalán nem biztos, hogy a koalícióját ezek a pártok fogják alkotni, illetve, hogy egyáltalán képes lesz kormányt alakítani.

Rivlin megbeszélésre hívta vasárnap este Netanjahut és Gáncot, hogy együttműködést szorgalmazzon a két nagy párt között.

A Likud és a Kék-Fehér tárgyaló csapatai a napokban összeülnek.

Gáncnak éjféltől 28 nap áll rendelkezésre, hogy összeállítsa a koalíciót és megnyerje a bizalmi szavazást. Ha az idő kevésnek bizonyul, 14 nap hosszabbítást kérhet az elnöktől.

Ha a határidő lejártáig nem alakul kormány, az elnöknek két lehetősége van és 3 napon belül választania kell egyet. Az első lehetőség egy másik Knesszet-tag megbízása, aki bárki lehet, kivéve az a személy, akinek már megvolt a lehetősége, de nem járt sikerrel. A második opció a Knesszet elnökének informálása arról, hogy nincs esély a kormányalakításra így az új választások tartása elkerülhetetlen.

Teljes cikk

 

Címkék:Benny Gantz, Izrae, kormányalakítás, Reuven Rivlin

[popup][/popup]