Hóman Bálintnak nem lesz szobra, se emléktáblája

Írta: Szombat - Rovat: Belföld

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlésének ma délelőtti döntése értelmében nem lesz Hóman Bálintnak se szobra, se emléktáblája Székesfehérváron.


Hóman Bálint – nem lesz szobra

A Hóman Bálint Alapítvány az utolsó pillanatban visszalépett – közölte, hogy mégsem akar szobrot állítani Hóman Bálintnak.

A székesfehérvári közgyűlés elsöprő többséggel, 20 igen szavazattal és egy tartózkodással úgy döntött, hogy tudomásul veszi az alapítvány bejelentését, ezért hatályon kívül helyezi korábbi határozatát.

A közgyűlés egyúttal kinyilvánította, hogy az alaptörvény szellemében az “1944. március 19-e és 1990. május 2-a közötti időszak során Magyarországot megszálló idegen hatalmakkal, és az ez időszakban fennállt önkényuralmi rendszerekkel kollaboráló személyekhez, valamint az önkényuralmi rendszereket megalapozó ideológiákhoz kötődő fizikai vagy szellemi emlékeket nem kívánja ápolni.”

Hóman Bálint történész és egyetemi tanár 1931-től több kormányban is vállalt miniszteri tárcát és jelentős szerepe volt az 1930-as évek végén megkezdődött zsidóellenes törvények elfogadásában, később pedig, a német megszállást és a nyilaspuccsot követően, a nácikkal mindvégig együttműködő nyilas parlamentnek is tagja volt.

A szoborállítással szemben élesen tiltakozott az ellenzék, a zsidó közösség szervezetei és a nemzetközi közvélemény. Számos miniszter is elhatárolta magát a szobortól, végül a miniszterelnök is megszólalt, és ezzel nyilvánvalóvá tette, hogy a kormány számára a szobor nem kívánatos. Ezután született meg a székesfehérvári önkormányzat elutasító döntése.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, mely demonstrációt is szervezett Székesfehérváron a szobor ellen, megnyugvással vette tudomásul, hogy Székesfehérvár Önkormányzata megváltoztatta a Hóman-szobor felállítására vonatkozó testületi döntését, és ezzel reményeik szerint egyszer és mindenkorra lekerül a napirendről a rossz emlékű politikus további közéleti rehabilitációja.

[popup][/popup]