Zárlat: az izraeli kormány meghátrált a vendéglősök tiltakozása nyomán

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Beni Gantz védelmi miniszter pénteken egy közös nyilatkozat formájában bejelentette, hogy az esetleges élelmiszer-pazarlás és veszteségek elkerülése végett az éttermek keddig nyitva maradhatnak.

forrás: Wikimedia

A kabinet csütörtök este egy last minute bejelentéssel péntek 17 órától további utasításig bezáratta az éttermeket, csupán a házhozszállítást és az elviteli szolgáltatásokat engedélyezve nekik.

Az új rendelet szerint viszont kedd reggel 5:00 óráig nyitva maradhatnak, „hogy legyen idejük felkészülni”. A társadalmi távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó jelenlegi szabályok továbbra is hatályban vannak.

Korábban a nap folyamán a Miszadanim vendéglátóegyesület tagjai a kormány hirtelen hozott döntésének kritizálása mellett bejelentették, hogy megnyitják kapuikat az új korlátozások ellenére is.

„Ismét tanúi vagyunk egy eltévedt kormány szeszélyes és felelőtlen magatartásának. Nem várhatják el tőlünk, hogy az értesítéstől számított néhány órán belül bezárjuk a vállalkozásainkat… A mi kötelességünk, hogy harcoljunk a vállalkozásunkért, még akkor is, ha akaratunk ellenére bűnözővé válunk” – írták a nyilatkozatukban, amelyben felszólították a lakosságot, hogy vegyék semmibe a kormányzati rendeleteket és üljenek be az éttermekbe.

Nem az éttermesek az egyetlenek, akik mérgesek Netanjahura. A szociális munkások pénteken is folytatták a sztrájkjukat, amit a hónap elején elindítottak miután a kormánnyal folytatott ismételt tárgyalásokkal sem sikerült változtatni a munkakörülményeiken.

Az ápolói szakszervezet a héten bejelentette, hogy hétfőtől sztrájkolni fog a COVID-19 járvány alatt tapasztalható munkaerőhiány miatt, ami lehetetlenné teszi a munkájuk folytatását.

Múlt hétvégén ezrek tüntettek Tel Avivban a kormány gazdaságpolitikája ellen, szombatra pedig újabb demonstrációt hirdettek.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]