Az izraeli hadsereg másodszor is lerombolta egy katonáját meggyilkoló palesztin férfi házát

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli biztonsági erők csütörtök reggel ismét lerombolták egy katonagyilkos palesztin terrorista újjáépített otthonát, közölte az Izraeli Védelmi Erők Twitteren.

A művelet közben erőszakos összecsapásokra került sor, több tucat palesztin kövekkel és Molotov-koktéllal dobálta az izraeli csapatokat, akik tömegoszlató eszközökkel reagáltak.

Sérülésről egyik oldalról sem érkezett jelentés.

A hadsereg először 2018 decemberében rombolta le lslam Yousef Abu Amid al-Amari meneküttáborban lévő otthonát Rámalláhban.

„A közelmúltban az izraeli hadsereg újjáépítési mukálatokra lett figyelmes a helyszínen,” nyilatkozta a hadsereg, hangsúlyozza, hogy továbbra is meg fogja akadályozni a terroristák lerombolt otthonainak újjáépítési kísérleteit.

Az újjáépítés finanszírozását egyébként a Palesztin Hatóság állta.

צבא ההגנה לישראל on Twitter

הלילה התקיים מבצע חטיבתי של לוחמי צה״ל, כוחות מג”ב והמנהל האזרחי במחנה הפליטים אל עמרי שבחטמ”ר “בנימין”. לוחמי צה”ל הרסו מבנה בבנייה, במקום בו נהרס בית משפחת המחבל שביצע את הפיגוע בו נפל לוחם דובדבן, סמ”ר רונן לוברסקי ז״ל, במהלך פעילות מבצעית במאי 2018: https://t.co/JlBztoCgA8 https://t.co/14gXbFHMZ9

A rombolási művelet során a katonák letartóztattak számos személyt, akik a gyanú szerint a Hamász terrorszervezet tagjai.

A Júdeai Hadbíróság júliusban életfogytiglani plusz 8 hónap börtönbüntetésre ítélte Hamidot Ronen Lubarsky izraeli katona megölésért.

Hamid – akit a bíróság még áprilisban gyilkosság vádjában bűnösnek talált – a döntés értelmében 258000 sékel (kb. 21 millió Ft) kártérítés fizetésére köteleztek az áldozat családjának.

Lubarsky családja felháborodásának adott hangot, amiért a bíróság fontolóra sem vette a halálbüntetés lehetőségét a terrorista ellen.

„Ez szégyen az izraeli igazságszolgáltatási rendszerre nézve,” nyilatkozta az apa, Vladimir a döntés után. „Ma újabb bizonyítékot kaptunk arról, hogy nagyon is megéri izraelieket gyilkolni. Nagyon dühös vagyok.”

A család 5 millió sékel ( kb. 410 millió Ft) kompenzációt követelt, ami egyenlő azzal az összeggel, amit elvileg Abu Hamid fog kapni a Palesztin Hatóságtól börtönbüntetése idején. A Palesztin Hatóság havi bért és egyéb juttatásokat fizet minden Izraelben fogva tartott palesztin fogolynak vagy az izraeli állampolgárok elleni támadások során meggyilkolt terroristák családjainak.

A követelés azonban elutasításra került, és a bíróság végül jóval alacsonyabb kártérítési összeget szabott ki.

Teljes cikk

[popup][/popup]