Az izraeli belügyminiszter visszaszólt a Mazsihisznek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mint ismeretes, a Mazsihisz január 17-én nyilatkozatot tett közzé, melyben megkérdőjelezte, van-e értelme az izraeli belügyminiszter által is támogatott erőfeszítésnek, mely szerint az 1944-45 telén a Dunába lőtt zsidók maradványait a folyóból össze kell gyűjteni és zsidó hagyomány szerint el kell temetni. 

A közlemény szerint “a Mazsihisz elnöke levélben kérte Magyarország és Izrael Állama belügyminisztereitől a semmivel nem indokolható kutatások felfüggesztését.”

Tegnap Arje Deri visszaszólt, amit az ujkelet.live szemlézett. Az izraeli magyar hírportál így fordítja Deri válaszát:

“Mélyen megdöbbentem a magyarországi Neológ (Reform) közösség közleményén, amely hamis ürügyeken és a zsidó lelkiismerettel ellentétben döntött úgy, hogy ellenzi a holokauszt áldozatai maradványainak a Duna mélyéből való feltárását és zsidó temetését.”

Az alábbiakban viszont Deri szimplán “reformoknak” (הרפורמים) nevezi a Mazsihisz képviselőit, ami izraeli ortodox közegben éppenséggel nem számít dícséretnek. Az izraeli 20-as csatorna tweet-je szerint Deri azt mondja, hogy a reformok “politikai célra használják a Soá áldozatainak csontjait”.

ערוץ 20 on Twitter

השר דרעי נגד הרפורמים: עושים שימוש פוליטי בעצמות נרצחי השואה https://t.co/jAOrCZxtYv

Deri korábbi bejelentéséből néhány szót kétféleképpen is értelmeztek.

“הם יובאו לקבר ישראל”

Ennek kapcsán többen is jelezték, hogy az izraeli belügyminiszter nem azt állította, hogy Izraelben akarja eltemetni az emberi maradványokat (amennyiben találnak), hanem a nyilatkozat szó szerint azt tartalmazza, hogy a belügyminiszter egyértelmű zsidó temetést akar. Az izraeli médiában ugyan rendre úgy értelmezték a mondatot, hogy “hazahozná” vagyis izraeli temetésről lenne szó, és Arje Deri azóta nem tett ellenkező nyilatkozatot az ügyben.

A “zsidó” illetve “izraeli” kétértelmű temetés valószínűleg nem figyelmetlenség volt a Sasz párt első emberétől, hanem elmarasztaló kritikaként is értelmezhető, amiért 2016-ban, a Kozma utcai temetőben eltemetett csontokat neológ, ortodoxchabad éskeresztény vezetők kísérték utolsó útjukra, ezzel szemben Deri egyértelműen és kizárólag ortodox zsidó temetést szeretne, bár egyelőre nyoma sincs annak, hogy találhatnak maradványokat.

Másrészt az őt ért kritikákhoz viszonyulva, Arje Deri szerint legjobb védekezés a támadás. A pesti illetékesek azt vetették az izraeli belügyminiszter szemére, az ügy iránti hirtelen érdeklődése kapcsán, hogy a pesti vészkorszak áldozatait használja választási kampánycélokra. A vádakra Deri azzal vágott vissza, hogy valóban nem kellene politikai célokra felhasználni a szent ügyet, utalva ezzel arra, hogy Heisler András idén újra indul a Mazsihisz tisztújító választásán az elnöki posztért.

Az ujkelet.live cikke alapján

Címkék:Arje Deri, Mazsihisz

[popup][/popup]