Mazsihisz: Függesszék fel a Dunába lőtt áldozatok maradványai utáni kutatást!

Írta: Szombat / Mazsihisz / MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint értelmetlen a Dunába lőtt zsidó emberek maradványai után kutatni, a csontok Izraelbe szállításának terve pedig felkavarta közösségüket, ezért a szervezet elnöke levélben kérte a magyar és az izraeli belügyminisztertől a “semmivel nem indokolható” kutatások felfüggesztését.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke

Sajtóinformációink szerint „Kedden kamerás, szonáros próbakutatást végzett a Duna budapesti szakaszán a ZAKA izraeli nem kormányzati szervezet mentőcsapata. Februárban húszan térnek majd vissza, hogy hosszabban vizsgálódjanak a második világháborúban a Dunába lőtt zsidó emberek maradványaiért – mondta az Indexnek Lydia Weitzman, a szervezet sajtómunkatársa.” (Index) Aryeh Deri izraeli belügyminiszter Twitter-oldalán  írt a dunai kutatásról, és hozzátette, az elhunytak maradványait Izraelbe szállítják, majd ott temetik el őket – fogalmaz a Mazsihisz közleménye, mely így folytatódik:

“A hírrel kapcsolatban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

Történész kutatók szerint a holokauszt alatt több ezer embert lőttek a Dunába, illetve Budapest ostroma alatt sokan vesztek a folyóba. Csontjaik vélhetően teljesen szétszóródtak a hetvenöt esztendő alatt és elképzelhető, hogy egészen a Fekete-tengerig bemosta őket Európa egyik legnagyobb folyója.

Ezért minden kutatás és annak eredményessége megkérdőjelezhető.

A csontok temetése 2016-ban a Kozma utcai temetőben

2016. április 15-én, a Mazsihisz hosszas tudományos munka és rabbinikus disputát követően a Kozma utcai zsidó temetőben temette el a Margit híd felújításakor fellelt maradványokat. A csontok akkor egy különleges véletlen folytán kerültek elő. A németek által felrobbantott híd egy lemeze partközelben megakadt, s ennél a lemeznél torlódtak össze a víz alatt azok a testek, melyeket vélhetően a folyó felsőbb szakaszán lőttek a Dunába 1944-45 telén.

Az orvostechnológiai vizsgálatok kimondták, a csontok konkrét személyekhez kapcsolása lehetetlen. A megtalált csontokat a Mazsihisz neológ zsidó temetőben, zsidó szertartás keretében, az ősi tradícióknak megfelelően temette el. A Mazsihisz a végtisztességet minden körülményre és érzékenységre figyelemmel adta meg az áldozatoknak.

A csontokat tartalmazó koporsót neológ, ortodox és chabad rabbik vitték, keresztény vallási vezetők és a magyar kormány képviselőinek jelenlétében. 

A Mazsihisz rabbinikusi állásfoglalása szerint „A holtak nyughelyének megzavarása bonyolult és érzékeny kérdéskör. Az esetlegesen fellelhető csontok után kutatni felesleges, sérti a kutatás közben megtalált zsidó vagy nemzsidó holtak nyugalmát és méltóságát, sérti a haláchát” (zsidó vallásjogot).

A maradványok Izraelbe történő szállításának indoka – miszerint csak ott lehet zsidó tradíciók szerint eltemetni őket – figyelmen kívül hagy releváns halachikus megfontolásokat és dehonesztálja a magyarországi zsidó diaszpórát. Közösségünket felkavarta a kutatás híre, különösen az esetlegesen megtalált maradványok minden körülmények közötti Izraelbe szállítása.

Fentiekre tekintettel a Mazsihisz elnöke levélben kérte Magyarország és Izrael Állama belügyminisztereitől a semmivel nem indokolható kutatások felfüggesztését.” 

 

Kapcsolódó cikkek:

A magyar belügyminiszter ígéretet tett izraeli partnerének a csontok felkutatására

Csontok a Dunában – az EMIH vinné a holokauszt-emlékezetet is?

Elkezdte a próbakutatást a Dunába lőtt áldozatok után az izraeli mentőcsapat

Soltész Miklós bejelentése az áldozatok utáni kutatás megkezdéséről

[popup][/popup]