Elkezdte a próbakutatást a Dunába lőtt áldozatok után az izraeli mentőcsapat

Írta: Munk Veronika/index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Kedden próbakutatást végzett a Margit híd mellett a Dunában a ZAKA izraeli mentőcsapat, aztán februárban térnek majd vissza, hogy hosszabban keressék a második világháborúban a Dunába lőtt zsidó emberek maradványait. A keresés ötlete három éve merült fel, az ügyben nyáron már egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és David Lau izraeli főrabbi.

A Zaka egyik munkatársa a Margit hídnál (Fotó: Zaka.us)

Kedden kamerás, szonáros próbakutatást végzett a Duna budapesti szakaszán a ZAKA izraeli nem kormányzati szervezet mentőcsapata. Februárban húszan térnek majd vissza, hogy hosszabban vizsgálódjanak a második világháborúban a Dunába lőtt zsidó emberek maradványaiért – mondta az Indexnek Lydia Weitzman, a szervezet sajtómunkatársa. A ZAKA több ezer, többségében ultraortodox zsidó önkéntessel működik 1995 óta, áldozatok után kutató- és búvárcsapatokat is fenntartanak a hozzájuk érkező adományokból.

A ZAKA a honlapján arról ír, hároméves tárgyalássorozat után kapták meg engedélyt, hogy megkezdjék a munkát. A szervezetet a Dunába lőtt zsidó áldozatok hozzátartozói keresték meg még 2016-ban, miután a Margit híd felújításakor a DNS-vizsgálatok szerint több olyan maradványt találtak, amely zsidó származású embereké lehetett.

Egy háromfős kutatócsapat érkezett Budapestre vasárnap. Ők kedd reggel előkészítő vizsgálatokat végeztek a Margit hídnál, hogy megtudják, milyen mély a víz, a vízalatti iszapréteg, mennyire erősek az áramlatok, mondta lapunknak Ilan Berkovich, a ZAKA búvárcsapatának vezetője.

„Február végén térünk vissza egy húszfős csapattal, akkor is a Margit hídnál, illetve a Lánchíd északi részén fogunk kutatni” – mondta Berkovich. Azért éppen itt, mert amikor négy évvel ezelőtt először felvetődött, hogy további maradványokat keresnek majd, akkor egy túlélő magyar zsidó ember megmutatta neki, hogy pontosan hol zajlott a tömeges folyóba gyilkolás.

Teljes cikk

[popup][/popup]