Az európai zsidóság veszélyben érzi jövőjét

Írta: Szombat / Index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Európában gyorsan terjed az antiszemitizmus, kiszabadult a szubkulturális és szélsőséges gettókból, az ezzel kapcsolatos tabuk eltűntek – áll az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) szerdán megjelent éves jelentésében. A helyzet szerintük különösen aggasztó Németországban és Franciaországban, már az európai zsidóság jövője van veszélyben.

2019 Húsvétja előtti antiszemita Júdás-bábuégetés Lengyelországban. Botrány lett belőle.

Franciaországban egy év alatt 74 százalékkal, Németországban 70 százalékkal nőtt a regisztrált antiszemita erőszakcselekmények száma, ami a tanulmányt készítő izraeli Kantor Center (Moshe Kantor az EJC elnöke) szerint rendkívül aggasztó. A szervezet vezetője szerint Európában az antiszemitizmust újra „normalizálták”: kiszabadult a szélsőjobb,a  szélsőbal és az iszlamisták háromszögből, és a társadalmi élet szerves része lett – írja az Index.hu.

A világ sok országában a zsidóság egyre inkább válsághelyzetben érzi magát. Az antiszemitizmus eljutott arra a szintre, hogy maga a zsidó élet folytatása kérdőjeleződik meg Európában

– idézi a jelentésről beszámoló Guardian Moshe Kantort.

A szervezet szerint 2018-ban 387 súlyos, antiszemita töltetű erőszakos eset történt a világon, ami 13 százalékos emelkedést jelent. A legtöbb ezek közül az USA-ban (100), az Egyesült Királyságban (68), valamint Németországban és Franciaországban (35-35) történt.

Az EU emberi jogi jelentése nemrég szintén súlyos megállapításokra jutott, kutatásaik szerint az európai zsidóság 38 százaléka a kivándorláson gondolkodik, mert nem érzi biztonságban magát.

A fotó 2017 december 7-én készült a HaCarmel étteremről Amszterdamban, amit támadás ért egy szír menekült részéről. (Ginopress BV./AFP/Getty Images)

Az EJC jelentése Magyarországról is tartalmaz egy rövid fejezetet. Az idézett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett magyarországi zsidók többsége úgy gondolja, hogy nálunk is nőtt az antiszemitizmus, 31 százalékuk szerint méghozzá jelentősen. Az EJC jelentése (a teljes szöveg itt olvasható) szerint a magyarországi antiszemita incidensek közé 18 gyűlöletbeszéd, 9 vandalizmus és három fizikai támadás sorolható 2018-ban. Kitérnek a Soros-ellenes kampányra, megemlítve, hogy bár vitatott, de többek szerint vannak antiszemita konnotációi.

[popup][/popup]