Az élet átírta a terveimet…

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Ezzel kezdte nyilatkozatát a volt budapesti lengyel nagykövet ROMAN KOWALSKI abból az alkalomból, hogy Az Élet Menete Alapítvány neki ítélte 2016-ban a Kézdy György-díjat.

„Világos tervekkel érkeztem 2010-ben nagykövetként Magyarországra: az akkoriban gyengélkedő gazdasági kapcsolatokat szerettem volna élénkíteni, s a fiatalok kapcsolatrendszerét gazdagítani. Ez a két stratégiai fontosságú terület komoly lendületet is vett és szépen fejlődésnek is indult, úgy gondolom – mondta a magyarul kitűnően beszélő nagykövet nyilatkozatában – de nem lehetett nem észrevenni, mi történik Európában, a nagyvilágban a kisebbségekkel, szociális téren, ehhez különösen okosnak sem kell lenni. Így az élet átírta az én programomat is. A két említett terület mellett egyre nagyobb hangsúlyt kellett, hogy kapjanak a civil kezdeményezések, a rasszizmus visszaszorítása, mert nem jó irányban halad ma a világ.”

„Roman Kowalski nagykövet úr  magyarországi tevékenysége során – hangzott el a díjátadón a laudációban – mindvégig barátja, támasza, együttműködő partnere volt Az Élet Menete Alapítványnak. A „magyar-lengyel két jóbarát” ismert tényén túl Kowalski nagykövet úr külön figyelemmel volt a civil szervezetekkel való együttműködésre. Az ő tevékenysége során számos közös program valósult meg, amely mind arról szólt, hogy egy nyitottabb, barátságosabb, emberibb világban élhessünk.”

Roman Kowalski eddig összesen 19 évet töltött diplomataként Magyarországon, legutóbbi megbízatása 2016 őszén járt le. A Kézdy György díjat személyesen vette át Budapesten, két további Kézdy György – díjazottal, Forgács János holokauszt túlélővel, az Alapítvány önkéntesével és Zám Ildikóval, a tiszafüredi Kovács Pál Művelődési Központ igazgatójával. A díjat átadta Gordon Gábor kuratóriumi elnök és Kézdi Klementina kurátor. A díjátadón a diplomáciai testület számos nagykövete is képviseltette magát.

 

[popup][/popup]