Az argentin labdarúgó-válogatott novemberben Izraelbe utazik

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az argentin labdarúgó-válogatott jövő hónapban Izraelbe érkezik egy barátságos mérkőzésre Uruguay nemzeti csapatával. Tavaly a pro-palesztin BDS mozgalom sikeres hadjáratának köszönhetően az argentin csapat lemondta az izraeli szereplést.

Messi (Forrás: goal.com)

A meccsre Tel-Avivban kerül sor november 19-én, az argentin válogatottat a Barcelonában játszó ötszörös aranylabdás, Lionel Messi vezeti.

A nemzeti válogatott mérkőzéseinek közvetítési jogait birtokló argentin Torneos y Competencias vagy TyC, csütörtökön jelentette be a menetrendet. A csapat először november 15-én játszik egy barátságos mérközést Brazília ellen Szaúd-Arábiában, majd Izraelbe indul.

A FIFA fegyelmi bizottsága tavaly augusztusban a Palesztin Labdarúgó Szövetség (PFA) elnökét, Jibril Rajoubot 12 hónap felfüggesztéssel és 20.000 svájci frank pénzbírságra büntette, amiért megszegte a FIFA fegyelmi szabályzatának 53. cikkelyét (gyűlöletre és erőszakra bujtás) azzal, hogy felszólította az arab és muzulmán sportrajongókat, hogy égessék el Lionel Messi fotóit és pólóit, ha pályára lép az Argentína és Izrael közötti barátságos meccsen.

“Ezeket a nyilatkozatokat a 2018 június 9-én Jeruzsálemben Izrael és Argentína között tervezett baráti mérkőzés előtt tette. A mérkőzés később törlésre került. A fegyelmi bizottság úgy ítélte meg, hogy Rajoub úr nyilatkozatai gyűlöletet és erőszakot keltettek, következésképpen a fent említett szankciókat vetették ki.”

A tavalyi meccsre, mely Argentína utolsó bemelegítő játéka lett volna az oroszországi világbajnokság előtt, nagyjából 20 perc alatt elkeltek a jegyek Izraelben, ugyanakkor dühös reakciókat váltott ki a palesztinokból.

Jorge Faurie argentin külügyminiszter a mérkőzés törlése előtt azt mondta, a játékosok fenyegetéseket kaptak a meccs miatt, és kellemetlenül érezték magukat az utazással kapcsolatban.

Említést tett arra is, hogy vörösre festett mezek tűntek fel a tervezett meccs előtti napokban a csapat barcelonai gyakorló létesítménye előtti tüntetésen.

A tiltakozók azt mondták, a mezekkel az izraeli bűncselekményekre utaltak, nem fenyegetésnek szánták a játékosok ellen.

“Végül a helyes dolgot tették, és túl vagyunk rajta,” – nyilatkozta Gonzalo Higuain argentin támadó az ESPN-nek. “Az egészség és a józan ész az első. Úgy éreztük, hogy nem lenne helyes elmenni.”

A lemondási hírekre válaszolva az izraeli sport- és kulturális miniszter Miri Regev azt mondta, a játékosokat terrorszervezetek fenyegették meg.

“Mióta bejelentették, hogy Izraellel fognak játszani, különböző terrorcsoportok üzeneteket és leveleket küldözgettek az argentin nemzeti válogatott játékosainak és rokonaiknak, köztük egyértelmű fenyegetéseket testi épségük és családtagjaik életére vonatkozóan. Ezek közé tartoztak a halott gyermekeket bemutató videoklipek.”

Teljes cikk

[popup][/popup]