Arab nagykövetek tiltakoztak, amiért izraeli zászlót tettek ki osztrák kormányzati épületekre

Írta: Gadó János - Rovat: Hírek - lapszemle

Tizenhét arab állam bécsi nagykövete tiltakozott levélben Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszternél, amiért Izraellel vállalt szolidaritásból kifüggesztették a zsidó állam zászlaját a kancellár hivatalára és a külügyminisztérium épületére – közölte a helyi sajtó.

Az Arab Liga zászlaja

“Egy olyan megszálló erő demonstratív támogatása, amely a nemzetközi és a humanitárius jogot is sérti, nem pusztán ellentmond Ausztria hagyományos semlegességének, de semmibe veszi a palesztin lakosság alapvető polgári és emberi jogait” – olvasható a dokumentumban, amelybe a Die Presse című lap betekintést nyert.

A levelet többek között Mohamed Szamir Kubaa, az Arab Liga bécsi missziójának vezetője, valamint Mohamed Mezghani tunéziai nagykövet, a bécsi arab képviselők tanácsának soros elnöke látta el kézjelével. A Die Presse szerint az aláírók “szokatlanul éles hangnemben” fordultak Schallenberghez.

A diplomaták szerint Bécs veszteg maradt “Izrael ártatlan palesztinokkal szembeni példátlan erőszakcselekményei” láttán, amelyek 58 gyermek és 34 nő halálához vezettek. Hangsúlyozták, hogy szerintük ez összeegyeztethetetlen Ausztria humanitárius kérdésekben képviselt álláspontjával.

Az osztrák lap szerint a diplomaták egy szóval sem említik a radikális iszlamista Hamász terrorszervezetet, amely több mint négyezer rakétát lőtt ki Izrael területére, ahogyan az izraeli halálos áldozatokról sincs szó.

A május 21-én keltezett dokumentum írói végül felszólítják Ausztriát, hogy az arab országokkal fenntartott hagyományos barátság szellemében térjen vissza a semlegességhez és a tárgyilagossághoz.

Schallenberg szóvivője megerősítette, hogy valóban érkezett ilyen levél a tárcához, de még nem válaszoltak rá írásban.

“Mindenkinek, aki részrehajlással vádol minket, világosan megmondjuk: a terrorizmust illetően nem lehet szó semlegességről” – hangsúlyozta. Mint mondta, Ausztria továbbra is az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásának híve a nemzetközi jog alapján, de nem fog hallgatni a Hamász “rakétaterrorjának” láttán.

Tizenegy napi rakétaháborút követően május 21-ére virradóra tűzszünet lépett életbe Izrael és a Hamász között. A vérontásban a Gázai övezet 254 lakója és 13 izraeli vesztette életét.  (MTI/APA)

[popup][/popup]