Arab diplomata izraeli napilapban figyelmeztet annektálás veszélyeire

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli közönségnek címzett első közvetlen nyilatkozatában Yousef Al Otaiba, az Egyesült Arab Emírségek USA nagykövete pénteken figyelmeztetett, hogy Júdea és Szamária zsidó közösségei és a Jordán-völgy tervezett annektálása komoly akadályt jelent Izrael azon reményében, hogy kapcsolatot alakítson ki az arab világgal.

Al Otaiba az Öböl – Izrael kapcsolatok lelkes támogatója az első öböl-tisztviselő, aki vélemény cikket írt egy izraeli újságba.

Az izraeli Yedioth Ahronoth napilap hétvégi számában “Vagy annektálás vagy normalizació” címen, héber nyelven megjelent cikkében Al Otaiba, kiemelte a regionális stabilitás kockázatait és Izrael arra irányuló erőfeszítéseit, hogy kapcsolatot alakítson ki az arab államokkal, ha a kormány előmozdítja az annektálást.

„Az annektálás minden bizonnyal és azonnal tönkreteszi az izraeli törekvéseket a biztonság, gazdasági és kulturális kapcsolatok javítására az arab világgal és az Egyesült Arab Emírségekkel”, írta Al Otaiba.

No Title

No Description

Benjamin Netanjahu miniszterelnök tavaly júliusban a TIME magazinnak azt nyilatkozta, Teherán regionális agressziója és folyamatos erőfeszítései, hogy katonailag megvesse lábát Szíriában és más helyeken, de facto szövetséget hozott létre, ami segített Izrael imidzsén az olyan államoknál, amelyek megtagadták, hogy hivatalos kapcsolatba lépjenek a zsidó állammal. Izrael hírszerzési információkat cserél, és az arab államok és a zsidó állam között egyfajta „nem hivatalos béke” jött létre.

A nagykövet azonban világossá tette, hogy az annektálás hideg zuhanyként hat minden ilyen lehetőségre.

„Az Egyesült Arab Emírségek arra buzdítják az izraelieket, hogy gondoljanak a nyitottabb és normalizált kapcsolatok előnyeire. És ugyanezt tettük az emirátusiak és az arabok között szélesebb körben… Ezek az ösztönzők, előnyök Izrael számára. Nagyobb biztonság. Közvetlen kapcsolatok. Bővített piacok. Egyre növekvő elfogadottság. Ez lehet a normál. A normál nem annektálás. Ehelyett az annektálás egy másik rend téves provokációja. És a normalizálásról folytatott beszélgetés csak hamis remény a jobb kapcsolatok kialakításához az arab államokkal.”

Teljes cikk

[popup][/popup]