Antiszemita plakátokat helyeztek el az Index újságíróiról

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Plakátok jelentek meg budapesti köztereken, melyek az Index két újságíróját, Miklósi Gábort és Dezső Andrást ábrázolják az izraeli zászló előtt “Mi is a határon túlról jöttünk” felirattal. Alatta az “Index – Konstans rinyálás, látens magyarellenesség, hazaárulás” feliratok olvashatók.

Antiszemita plakát az Inde.hu újságíróiról

A két szerző ellen célzott kampány zajlik egy hete a kormánymédiában és a kormánnyal feltűnően barátságos viszonyban lévő radikális párt, a Mi Hazánk köreiben. Miklósi Gábor a Puskás Aréna megnyitóján nem állt fel, amikor a Nélküled című dalt játszották, Dezső András pedig egy videómontázsban összevágta a szám egy koncertfelvételét és menekültekről készült képeket.

A kormánybarát média különböző fórumain idegennek titulálták őket, majd a Mi Hazánk közölte – írja a 444.hu, hogy feljelentik az Indexet, mert „a magyar nép ellen uszítanak”. A két vonal pedig összekapcsolódott: csütörtök reggel a közmédiában hosszú alákérdezős interjúban fejthette ki véleményét az ügyről a „radikális” „ellenzéki” politikus, Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke.

Toroczkai itt többek között arról beszélt, „az Index publicistája megadta a jelet a magyargyűlölőknek, az idegenszívű újságíróknak arra, hogy akkor most megint itt a lehetőség annak, hogy jól belerúgjanak a magyarságba azok, akik valamilyen oknál fogva nem érzik magukat a magyar nemzet részének”.

Hétvége aztán megjelentek az utcai plakátok. Panyi Szabolcs a Direkt 36 újságírója a Twitteren közölt angol nyelvű posztot az antiszemita plakátokról, amire a budapesti Izraeli Nagykövetség közölte:

„Szigorúan elítéljük a posztert, amin antiszemita és Izrael-ellenes szimbólumot és inszinuációk láthatók. Nincs helye a rasszizmusnak, a felbujtásnak és a gyűlöletnek a párbeszédben. Biztosak vagyunk abban, hogy a megfelelő magyar hatóságok el fogják tüntetni ezeket a plakátokat.”

Kapcsolódó cikkek:

Karácsony Gergely leszedeti az antiszemita plakátokat

A Mazsihisz is reagált a Budapest utcáin feltűnt antiszemita plakátokra

[popup][/popup]