Amerikai nagykövet: „Lépjenek a fékre”; Izraeli miniszter: Törődjön a saját dolgával!”

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Válaszul Tom Nides amerikai nagykövet Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz intézett felszólítására, hogy „lépjen a fékre” az ország igazságszolgáltatási rendszer drámai átalakítására tett kísérletében, Izrael likudos diaszpóraügyi minisztere vasárnap azt követelte, hogy az amerikai küldött tartsa tiszteletben az izraeli demokráciát, és ne keveredjen belpolitikai ügyekbe.

Amichai Shikli

„Azt mondom az amerikai nagykövetnek, ő maga lépjen a fékre, és törődjön a saját dolgoddal” – jelentette ki Amichai Sikli, a Kan közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

„Ön itt nem hatalom, hogy belekeveredjen az igazságszolgáltatási reform ügyébe. Szívesen megvitatjuk a kül- és biztonsági kérdéseket – de tartsa tiszteletben a demokráciánkat.”

Sikli kijelentései azután hangzottak el, hogy Nides Obama korábbi vezető tanácsadójának, David Axelrodnak a The Ax Files podcastban elmondta, hogy a Biden-kormány arra ösztönzi Jeruzsálemet, hogy változtasson irányt az igazságszolgáltatási rendszer vitatott átalakítása kapcsán.

Thomas Nides, ameikai nagykövet

A vitára reagálva Jáir Lapid ellenzéki vezető azt nyilatkozta a Kannak, hogy Izrael „elveszíti az Egyesült Államokat”, és kijelentette, hogy az amerikaiak „folyamatosan beszélnek velem, és rettegnek attól, ami történik”.

„Minden nap arra kérjük az Egyesült Államokat, hogy avatkozzon be” – tette hozzá, utalva a pénzügyi és katonai segítségre.

teljes cikk

 

[popup][/popup]