“Abszurd”, “szánalmas”, “hányinger”

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Vad belpolitikai viharok, szélsőséges ki- és beszólások közepette vitatják a járvány elleni szükséges lépéseket az izraeli kormány és a közvélemény köreiben.

Tüntetés a miniszterelnök rezidenciája előtt 2020. augusztus 1-jén (Fotó: Chen Misgav)

Benjamin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön megvédte a kormány döntését az országos zárlat szigorítására péntek délutántól két hétre – igaz, a Kneszet még nem hagyta jóvá -, mivel Izraelben még mindig nagyon magas, világviszonylatban is, a napi új koronavírusos fertőzések száma.

„A zárlati lépések nem könnyűek, de az életmentés mindennél előbbre való” – mondta Netanjahu egy sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Hivatalban, Jeruzsálemben. „A folyamatban lévő háború csúcspontján vagyunk”.

Netanjahu szerint Izrael mellett számos más országban is probléma a vírus újjáéledése, amelyek közül néhány szintén korlátozta az összejöveteleket és a vállalkozások működését. Izrael a múlt héten első fejlett országként másodszor is országos zárlatot vezetett be, amit, amennyiben a Kneszet jóváhagyja, most tovább szigorít.

A miniszterelnök a „populista politikusokat” okolta a fertőzések számának növekedéséért, azzal vádolva őket, hogy arra biztatják a lakosságot, hogy ne tartsák be az Egészségügyi Minisztérium irányelveit, és azt mondta, az első zárlatot követő korlátozások enyhítésekor az izraeliek egyre kevésbé vették komolyan a rendeletek végrehajtását.

A miniszterelnök az ellenzék vezetőjét, Jáir Lapidot azzal vádolta, hogy „veszélyezteti az izraeli állampolgárok életét”, akárcsak Jifát Sasa-Biton likudos-képviselőt, aki a Kneszet koronavírus-bizottság vezetőjeként néhány hónappal ezelőtt hatályon kívül helyezett néhány korlátozásra vonatkozó kormányrendeletet.

A miniszterelnök „abszurdnak” nevezte azokat a jelentéseket, amelyek szerint szigorúbb zárlati intézkedéseket szorgalmazott annak érdekében, hogy leállítsa a korrupcióellenes aktivisták ellene folyó tüntetéseit, majd felszólalt azok ellen, akik az elmúlt 3 hónapban minden héten tízezrével gyűltek össze a lemondását követelve a jeruzsálemi rezidenciájánál.

Elutasította azt a felfogást, miszerint azért akart teljes zárlatot, hogy a politikailag káros tüntetéseket leállíthassa, azzal érvelve, hogy „ezek az anarchista és nevetséges tiltakozások” valójában segítik politikailag, de „a közvélemény rosszul van tőlük”.

„Ez árt a közbizalmnak” a szabályozásban – mondta. „A demonstrációk … megvetést mutatnak az izraeliek többi részével szemben”, akiknek be kell tartaniuk a társadalmi távolságtartási szabályokat.

Szerinte a tüntetések mind a vírus, mind az anarchia szempontjából „inkubátorok”, és Izraelben „a világon sehol máshol nem látott mértékben” kerültek megrendezésre.

Nincs semmilyen adat arra vonatkozóan, hogy a tiltakozások okozták volna a fertőzés terjedését. Úgy gondolják, hogy a vírus leginkább a beltérben terjed, nem pedig a szabadban, és a legtöbb tüntető maszkot visel.

„A demonstrációs jog, mint az imádkozáshoz való jog, a megélhetéshez való jog, az utazáshoz való jog, nagyon fontos jogok, szent jogok egy demokráciában. De nem korlátlan jogok. Az élethez való jog szintén jog”.

Avi Niszenkorn igazságügyi miniszter (Kék-Fehér) kommentálva a miniszterelnök korábbi megjegyzéseit a tüntetésekről azt mondta, „szégyen látni, hogy Netanjahu még ma este is úgy dönt, hogy folytatja uszítását a tüntetők ellen”.

Lapid

Az ellenzék vezetője, Jáir Lapid csütörtökön úgy vélte, Netanjahu „kudarca” miatt kerül Izrael újabb zárlat alá, ami elkerülhető lett volna.

„Másképpen is lehetett volna kezelni, másképpen kellett volna kezelni” – mondta Lapid, a Jes Atid elnöke.

„Ennek a zárlatnak az oka a kormány és az annak vezetőjének politikai indíttatású, hanyag, hisztérikus rossz irányítása… az összes érintett szakember ellenezte a zárlat bevezetését. Ronni Gamzu koronavírus-projektmenedzser, valamint az egészségügyi minisztérium főigazgató-helyettese, Itamar Grotto és a pénzügyminisztérium. Mindannyiukat elhallgattatták”.

Az ellenzék vezetője megjegyezte, hogy Izrael terv nélkül és célkitűzés nélkül lép a zárlatba, ugyanakkor megfogadta, hogy betartja a tiltakozásokra vonatkozó korlátozásokat, azok hátsó szándéka ellenére.

Gantz

Netanjahu előtt felszólalva Beni Gantz védelmi miniszter és rotációs miniszterelnök (Kék-Fehér) elismerte a kormány járvány megfékezésében vallott kudarcait.

„A gazdaság újranyitásáról szóló döntés [az első zárlat után] túl gyorsan jött. Túl későn jött a döntés, hogy a kontaktkereső rendszert a katonaságra bízzák”- mondta ros haajini otthonából bejelentkezve. „De mindez jelenleg kevésbé fontos. És most cselekednünk kell”.

Gantz szerint Izrael „az egyik legnehezebb válság közepén van”, megjegyezve, hogy az országban a világon az egyik legmagasabb az egy főre jutó fertőzési arány, és növekszik a munkanélküliség. „Országos vészhelyzetben vagyunk” – mondta, a háborúhoz hasonlítva a világjárvány elleni küzdelmet.

Gamzu

A 13-as csatorna esti riportja szerint a kormány koronavírus-projektmemedzsere, Ronni Gamzu professzor azt mondta, Netanjahu döntése a teljes zárlat bevezetéséről „szánalmas”.

„Ez undorító, hányinger elleni tablettákat kell bevennem, példátlan” – mondta állítólag Gamzu.

Teljes cikk

Címkék:Benjamin Netanjáhu, Izrael, koronavírus

[popup][/popup]