Abbasz visszakozott: A rabbik mégsem buzdítanak kútmérgezésre

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

 

Mahmúd Abbasz palesztin elnök visszavonta csütörtökön Brüsszelben, az Európai Parlamentben elhangzott vádjait, melyek szerint izraeli rabbik állítólag a palesztinok kútjainak megmérgezésére szólítottak fel.

Abbasz,Schultz

A Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) közleményt adott ki, mely szerint nyilvánvalóvá vált, hogy alaptalan a rabbik elleni kútmérgezési vád, “amelyről különböző médiumokban beszámoltak”.

A palesztinok vizeinek megmérgezése régi vád a palesztin propagandában – az újdonság most csupán annyi volt, hogy olyan fórumon hangzott el, ahol a középkori stílű zsidógyűlölet már nem divatos. A palesztinokkal általában szimpatizáló nemzetközi sajtó is középkori antiszemita vádnak nevezte a kútmérgező sztorit, így Abbasz tanácsadói nyilván átlátták, hogy baklövés történt: a kútmérgezés toposza házi használatra való, nem az európaiaknak kell tálalni. Itt ajánlatos visszatérni a jól bevált, polkorrekt stílusban előadott uszításhoz, mint pl. „ ha Izrael kivonulna Ciszjordániából és Kelet Jeruzsálemből, akkor megszűnne a világméretű terrorizmus”.

Alább egy részlet látható a palesztin tévé 2014-es adásából, mely a kútmérgező izraeliek rémmeséjét népszerűsíti.

Mahmúd Abbasz elnök hangsúlyozta, hogy nem akart ártani a zsidó vallásnak vagy a szerte a világban élő zsidó embereknek, és elítéli az antiszemiták vádjait. A PFSZ közleményében Abbasz Palesztinát a három monoteista vallás bölcsőjének nevezte, és megbélyegzett minden, bármely vallás elleni támadást. Egyszersmind elítélte az “izraeli megszálló hatóságok és a telepesek palesztin nép elleni törvénytelen gyakorlatát és politikáját” is.

Csütörtökön hatalmas ovációval fogadott beszédében Abbasz többek közt egy széles körben leleplezett, a médiában elterjedt álhírre is hivatkozott, amely a palesztinok kútjainak megmérgezési szándékával a zsidók ellen a középkorban gyakori kútmérgezés vérvádját elevenítette fel.

Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala még aznap este éles hangú közleményben elutasította és hazugnak nevezte Abbasz kijelentéseit. Jeruzsálem azért is ostorozta a palesztin elnököt, mert a tárgyalások előkészítetlenségére hivatkozva nem kívánt találkozni a megbeszélésre kész, és szintén Belgium fővárosában tartózkodó Reuven Rivlin izraeli államelnökkel.

Az amerikai segítséggel folytatott közvetlen béketárgyalások Izrael és a Palesztin Hatóság között 2014 tavaszán megfeneklettek, és azóta a palesztinok a nemzetközi diplomáciai szervezetektől remélik helyzetük megváltoztatását, miközben Jeruzsálem továbbra is ragaszkodik a közvetlen kétoldalú megbeszélésekhez.

Az uniós tagországok külügyminiszterei hétfőn támogatásukról biztosították azt a francia kezdeményezést, amelynek értelmében nemzetközi konferenciát hívnak össze a megakadt izraeli-palesztin békefolyamat felújítása céljából.

 

 

[popup][/popup]